Findance.com
05:10 - 23.01.2023 / viihde / Markku Leppilampi
Oletko ihmisten miellyttäjä? Se voi olla mielenterveysriski

Etenkin läheisriippuvaiseen taipumukseen yhdistetään ihmisten miellyttämisen tarve. Oma arvo ikään kuin määrittyy itselle siitä mitä tekee, ei pelkällä olemassaololla.

Jos lapsuudessa vanhemmat ovat antaneet viestin, että olet arvokas vain tekemällä tiettyjä asioita, riski muiden tarpeettoman suureen miellyttämiseen kasvaa. Tämä voi aiheuttaa mielenterveysriskejä kuten ongelmia jaksamisen kanssa.

Jos kyse on läheisriippuvaisuudesta, sen juurisyyt kannattaa selvittää, hoitaa ja ehkä hakea apua. Alla joitakin vinkkejä Natalie Luelta, joka kirjoitti kirjan The Joy of Saying No [lähde].

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen

Kiltti mies
Opettele sanomaan "ei" - Kuva: Findance.com

Lue myös: Omille vanhemmilleen voi ja kannattaakin asettaa rajoja

Seuraa omaa toimintaasi viikon ajan

Kiinnitä huomiota siihen, kenelle ja mihin sanot "kyllä" ja mihin sanot "ei" tai "ehkä". Luen mukaan keskiverto ihmisten miellyttäjä sanoo paljon "kyllä". Kieltäytymisiä puolestaan on vain yksi tai kaksi.

Ennen kuin sitoudut johonkin toimintaan tai pyyntöön, Lue neuvoo pitämään tauon ja tarkistamaan kehon stressisignaalit ennen vastaamista.

Lue myös: Miten saada muut kuuntelemaan, mitä sanottavaa sinulla on heille?

Priorisoi ei

Ensimmäinen askel ihmisten miellyttävyydestä toipumisessa on selvittää, milloin ja missä voit sanoa "ei".

- Kun sanot aidosti ei, voit myös sanoa aidosti kyllä, Lue sanoo.

- Tee asioita, jotka ovat todella yhteydessä siihen, kuka olet, arvoihisi ja siihen miltä haluat tuntuvan sen sijaan, että tekisit asioita velvollisuudesta tai jonkin salaisen agendan vuoksi.

Lue myös: Miten olla mielenkiintoisempi ihminen? 19 keinoa

Omaksu ilo sanoa (ja kuulla) ei

Monet miellyttäjät saattavat pelätä konflikteja. Lue kertoo, että kieltäytyminen ei satuta tunteita, vaan ihmissuhdedynamiikka.

- Jos sanot jollekulle "ei", ja heillä on ongelma sen suhteen, se kertoo sinun ja tuon henkilön välisestä dynamiikasta – ei kieltäytymisesi oikeutuksesta.

- Se kertoo myös, että heidän reaktioidensa perusteella sinun on otettava käyttöön rajat. Kyseessä on joku, joka ei kuule sinulta "ei" tarpeeksi usein, Lue sanoo.

Jos pelkäämme, että loukkaamme muiden ihmisten tunteita sanomalla "ei", se voi tarkoittaa, ettei itsekään hyväksy muilta ihmisiltä kieltäytymistä.

Onkin tärkeää ymmärtää kunnioittaa myös muiden kieltäytymistä.

Lue myös: Millainen introvertti olet? Neljä erilaista määritelmää

Pikkujoulujen ykköshitti 2024!
Kuuntele Spotifysta Seuramiehet - MUKAVAX




Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!