Alexandru Zdrobau / Unsplash
03:40 - 02.04.2022 / viihde / Tuija Mehtätalo
Millainen introvertti olet? Neljä erilaista määritelmää

Introvertin sanotaan olevan sisäänpäin kääntyneempi ja miettivän enemmän tekojaan kuin ekstrovertti.

Jotkut saattavat määritellä introvertin olevan sosiaalisesti eristäytyneen ja oleskelee mielellään omassa seurassaan, mutta he tulevat yllättymään kuinka osa introverteista on jotain ihan muuta. Heitä on nimittäin neljää eri tyyppiä, joissa jokaisessa on oma sosiaalinen vahvuutensa. Tyyppejä kutsutaan nimellä sosiaaliset, ajattelevat, ahdistuneet ja varautuneet/maltilliset introvertit.

Sosiaalinen introvertti ei ole välttämättä ujo, vaan pitää muiden ihmisten seurasta, kunhan heitä ei ole hänen seurassaan kovin montaa. Hän kuitenkin viihtyy paremmin kotona esimerkiksi hyvän kirjan tai elokuvan ääressä kuin että lähtisi juhliin, joissa on paljon hänelle tuntemattomia ihmisiä.

Ajattelevat introvertit ovat harkitsevaisia, hiljaisia, omissa oloissaan ja ajatuksissaan mielellään olevia, luovia ja idearikkaita ihmisiä. He nauttivat siitä, kun he eksyvät fantasiamaailmaan mielikuvituksellisella ja luovalla tavalla.

Ahdistuneet introvertit voivat tuntea sosiaalisissa tilanteissa olonsa ahdistuneiksi. Jos he joutuvat sosiaalisiin tilanteisiin, he saattavat tuon kokemuksen jälkeen miettiä yhä uudelleen ja uudelleen, että mikä siinä saattoi mennä pieleen.

Varautuneet tai maltilliset introvertit ovat ensin suojakuorensa sisällä, mutta se, joka rikkoo tämän kuoren ja pääsee sinne sisälle, löytää sieltä mielenkiintoisen keskustelijan, jonka seurassa on helppo viihtyä. Tämän tyypin introvertit haluavat ensin miettiä tarkoin ennen kuin toimivat.

Ei ole yhtään sen parempi olla ekstrovertti kuin introvertti, koska nämä ovat vain erilaisia persoonallisuuden piirteitä.