
Monet ovat viime aikoina panostaneet aggregaattoreihin ja aurinkopaneeleihin. Sähköturvallisuus on edelleen huolenaihe, eikä maallikon kannata ryhtyä tee-se-itse-ihmiseksi. Aurinkopaneelit on aina varustettava muun muassa erotuskytkimellä.
Caruna toteutti jo huhtikuussa 2022 sähköturvallisuutta koskevan kyselyn, jossa kävi ilmi, että yli kolmannes suomalaisista käyttää viallisia sähkölaitteita eikä aina tunnista vaarallista nollavikaa.
Sähkölaitteet myös ikääntyvät. Esimerkiksi aggregaattien ja akkujen kohdalla on muistettava, että ne eivät kestä käyttämättömyyttä. Niitä ei siis kannata ostaa varastoitavaksi vain sähköpulan vuoksi.
- Nykyään polttoaine kestää tankissa noin vuoden pilaantumatta, joten myös aggregaattia kannattaa käyttää silloin tällöin, sanoo Carunan käyttöpäällikkö Jarmo Ström.
Aurinkopaneelien on pysyttävä katolla myrskyissä ja lumisateessa
Aurinkopaneelienkin kanssa on oltava tarkkana sähköturvallisuuden suhteen.
- Aurinkopaneelit on asennettava oikein ja huolellisesti, jotta ne kestävät katolla mahdollisimman pitkään ja ovat turvallisia käyttää, Ström toteaa.
Aurinkopaneelit tuottavat sähköä aina, kun aurinko paistaa - niissä ei oikeastaan ole päälle/pois-kytkintä. Sähköturvallisuusmääräykset edellyttävät, että aurinkopaneeleihin asennetaan katkaisija, joka katkaisee aurinkosähkön syötön huollon ajaksi, jotta sähköiskun vaaraa ei ole.
Pätevä aurinkopaneelien toimittaja varmistaa ainakin kaksi asiaa: paneelien optimaalisen sijainnin ja sähköturvallisen asennuksen.
- Asentajalla on oltava luvat kunnossa. Myös kaikenlaiset paneelin yhteyteen asennettavat akkupaketit on asennettava ammattilaisten toimesta, Ström huomauttaa.
Aurinkopaneelien asennuksesta on tehtävä ilmoitus sähkönjakeluyhtiölle. Jakeluyhtiön on tiedettävä, että kiinteistöstä on tullut tuotantopaikka, jotta ylijäämätuotanto voidaan myydä ja jotta korjausten ajaksi tuotantopaikka voidaan irrottaa muusta sähköverkosta.
- Jo taloa rakennettaessa kannattaa sähkösuunnittelussa ottaa huomioon, että katolle voi joskus tulla paneeleita, Ström sanoo.
Asiakkaan on tärkeää muistaa pyytää asentajalta käyttöönottopöytäkirja, jossa todetaan kirjallisesti, että laitteiston käyttö on turvallista.
Sähköturvallisuuden alkeet
- Älä asenna luvanvaraisia sähkölaitteita itse ilman lupia
- Älä kytke aggregaatteja sähköverkkoon eli pistorasiaan vippaskonstein.
- Älä käytä laitteelle tarkoitettuja johtoja mihinkään muuhun laitteeseen.
- Varmista aggregaattia ostaessasi, että se näyttää turvalliselta: pyörivät osat on suojattu ja pistorasiat ja kytkimet näyttävät hyviltä ja ehjiltä
- Muista lapset ja lemmikkieläimet - suojaa pistorasiat erityisesti kosteissa tiloissa
Lue myös: Energiakriisi: Erikoiskaupat huonommassa tilanteessa kuin "koronan tuoman kurimuksen aikana"
aurinkopaneeli aurinkopaneelit aurinkovoima Caruna energiakriisi nollavika sähkö sähköturvallisuus tech