Pixabay
13:40 - 22.09.2022 / viihde / Findance
Energiakriisi: Erikoiskaupat huonommassa tilanteessa kuin "koronan tuoman kurimuksen aikana"

Sähkön hinnan jyrkkä nousu vaikuttaa merkittävästi erikoiskauppiaisiin. Liiketoiminnan kustannukset nousevat arvaamattomasti, kun taas kuluttajien ostovoima heikkenee. Erikoiskaupan liitto ETU vaatii nopeita toimia tilanteen helpottamiseksi.

Hallitus päätti budjettiriihessään toimenpiteistä energiakriisin vuoksi vaikeuksiin joutuvien kotitalouksien tukemiseksi. Sähkön arvonlisäveron alentaminen, kotitalouksien sähkötuki ja muut kotitalouksien tukitoimet vaikuttavat kaupan alaan vain välillisesti ostovoiman kasvun kautta. Sähkön hinnan moninkertaistuminen vaikuttaa kuitenkin voimakkaasti monien erikoistuneiden vähittäiskauppiaiden toimintaan.

Erikoiskaupan liiton ETU:n toimitusjohtaja Ulla Pöllänen on erittäin huolissaan tilanteesta.

- Monen erikoiskaupan kustannusrakenne on muuttunut yhdessä yössä, eikä aikaa reagointiin tai sopeutumiseen ole jäänyt lainkaan. Kun sähköyhtiö menee konkurssiin, yritysten on pakko tehdä uusi sopimus muutamassa päivässä. Uuden sopimuksen myötä hinta voi olla yli kymmenkertainen, ja kustannusvaikutus yrityksille voi olla jopa satoja tuhansia euroja, Ulla Pöllänen toteaa.

Samaan aikaan kauppakeskusten erikoisliikkeiden hoitovastikkeita nostetaan rajusti, kun kiinteistönomistajat siirtävät kasvavat kustannukset vuokralaisille. Kustannusten nousun lisäksi talouden hidastuminen ja kuluttajien ostovoiman romahtaminen aiheuttavat valtavaa epävarmuutta. Toimitusjohtaja Pöllänen ei näe erikoiskaupoilla tällä hetkellä mahdollisuuksia toteuttaa strategiaansa.

- Yritysten fokus on tällä hetkellä liiketoiminnan kannalta väärässä paikassa. Yritykset keskittyvät kilpailemaan sähkön hinnoista samalla, kun ne kamppailevat kasvaneiden korkokustannusten ja saatavuusongelmien kanssa. Tilanne vähittäiskaupassa on huonompi kuin koronan tuoman kurimuksen aikana.

Erikoiskaupan liitto Etu vaatii pikaisia toimia sähkön hintaan vaikuttamiseksi ja yritysten tilanteen helpottamiseksi. Kaupan alan yritysten maksama sähkövero tulisi laskea teollisuuden maksaman sähköveron tasolle. Samalla Suomen tulisi aktiivisesti vaikuttaa EU-tason päätöksentekoon sähkön hinnan laskemiseksi maltillisemmalle tasolle. Erikoiskaupan liitto kannattaa ehdotusta kaasusähkön irrottamisesta markkinoista, jotta se ei jatkossa vaikuttaisi sähkön hintaan.

- Jos tilannetta ei vakauteta nopeasti, on vaarana, että monet erikoiskaupan toimijat joutuvat vaikeuksiin. Tällä olisi tuhoisia vaikutuksia työllisyyteen ja kansantalouteen, tuumii Pöllänen.

Lue myös: S-ryhmä laskee lämpötilaa yli 1000 toimipaikassa - Huomio myös kulutushuippuihin klo 8 ja 17