Jos olet joskus pitänyt keilapalloa kädessäsi ja jopa päässyt heittämään sitä keilaradalle, tiedät että kyseessä on painava pallo, jonka pitää olla kestävä. Mutta mistä keilapallo on tehty?
Mistä materiaalista keilapalloja tehdään?
Keilapallon painot vaihtelevat, mutta kevyimmätkin pallot ovat reilun parin kilon painoisia. On uskomatonta, että keilausta on harrastettu jo vuosituhansien ajan. Pallo on kehittynyt sinä aikana suuresti. Alussa ne tehtiin puusta.
Nykypäivän keilapallojen päällinen voidaan tehdä polyesteristä, uretaanista ja hartsista. Näistä halvin materiaali on polyesteri. Siitä tehtyjä palloja on vaikea heittää siten, että heittoon saisi kaarevuutta, koska radalla oleva öljy ei vaikuta sen liikkeeseen.
Uretaanista saadaan tehtyä kohtuuhintaisia keilapalloja. Sillä saadaan heittoon myös jonkin verran kaarevuutta. Hartsista tehty keilapallo on laadukkain ja kestävin sekä paras materiaali, jos haluaa heittoon kaarevuutta.
Keilapallon ydin voi sisältää bariumia tai vismuttigrafiittia, jotka yhdistetään hartsin kanssa. Silloin sisäosaan muodostuu joko keraamista tai muovimaista materiaalia. Keraamisia palloja pidetään tehokkaimpina palloina. Joskus ytimeen laitetaan myös rautaoksidia, jolloin palloon saadaan luotua parempi painopiste.
Miten keilapallo tehdään?
1800-luvulta vuoteen 1990 asti keilapalloissa oli kolme kerrosta. Nykyään niissä on kaksi kerrosta. Ensin aloitetaan pallon ytimen teosta. Siinä käytetään muottia, johon pistetään täytteet.
Kun pallon ydin on valmis ja poistettu muotista, se asetetaan suojamuottiin. Siinä on tappi, joka pitää pallon ytimen paikoillaan. Pallon päälle kaadetaan sen pintamateriaalia. Kun pallo poistetaan suojamuotista, siihen jää pieni kolo. Se täytetään muovisella tapilla ja sen päälle laitetaan vielä peittävää ainetta, jotta kohta ei jää näkyville.
Tämän jälkeen pallo vielä mm. kiillotetaan ja pinnoitetaan sekä siihen pitää tietysti porata käyttäjänsä sormille sopivat reiät.