Findance.com
12:10 - 25.02.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Naiset saavat liikunnasta helpommin ja nopeammin hyötyjä kuin miehet - syykin selvillä

Journal of the American College of Cardiologyssä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan Newserin mukaan, että naiset saavat liikunnasta hyötyjä helpommin kuin miehet.

Esimerkiksi 150 minuuttia liikuntaa vähensi naisten kuolemanriskiä huomattavasti enemmän kuin miesten vastaava 150 minuuttia liikuntaa.

- Tämän tutkimuksen kauneus on siinä, että naiset voivat saada enemmän irti jokaisesta minuutista kohtalaista tai voimakasta liikuntaa kuin miehet, Cedars-Sinain kardiologi, tohtori Martha Gulati ja tutkimuksen toinen tekijä sanoi.

Hyötyjä tulee myös voimaharjoittelusta

Naiset saivat myös enemmän ja helpommalla hyötyjä voimailusta. Lihasten voimistamiseen tähtäävä liikunta vähensi naisilla sydän- ja verisuonitautien riskiä 30 prosenttia - ja tähän tarvittiin yksi harjoittelu viikossa. Miehet tarvitsivat kolme harjoittelua viikossa, ja riski pieneni vain 11 prosenttia.

Syy on miesten erilaisessa fysiikassa

Chengin mukaan syynä siihen, että miehet tarvitsevat enemmän liikuntaa vastaavien hyötyjen saamiseen, saattaa olla ainakin miesten suuremmat sydämet, leveämmät hengitystiet, suurempi keuhkojen diffuusiokapasiteetti ja suuremmat lihassäikeet kuin naisilla. Näin ollen naiset voivat saada liikunnasta hyötyjä nopeammin ja helpommin kuin miehet.

Tutkimus oli laaja. Tutkijat kysyivät 412 413 yhdysvaltalaiselta aikuiselta heidän liikuntatottumuksistaan muutaman vuoden välein vuosina 1997-2019.

artikkelin avainsanat:
liikunta tutkimukset