SciTechDailyn mukaan pätkäpaasto on erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten suosiossa [lähde]. Trendipaasto voi ehkä olla toimiva laihduttamisen apuri, mutta se on yhdistetty myös ongelmakäyttäytymiseen.
Pätkäpaastossa ihmiset eivät syö kuin kahdeksan tunnin jakson aikana, ja muun ajan he paastoavat. Paastoa kutsutaankin myös nimellä 16/8. Jaksottaista paastoa on hehkutettu keinona parantaa terveyttä, hallita painoa ja pudottaa painoa.
Vastikään julkaistu Toronton yliopiston tutkimus löysi pätkäpaastosta myös riskejä. Kanadassa tehdyssä tutkimuksessa analysoitiin yli 2700 nuoren ja nuoren aikuisen tietoja, ja jaksottaisen paaston havaittiin liittyvän naisten epävakaaseen syömiskäyttäytymiseen.
Tällaista epävakaata syömiskäyttämistä on ainakin ahmiminen, oksentelu ja myös pakonomainen liikunta. Pätkäpaastoavat miehet niin ikään harjoittelivat todennäköisemmin pakonomaisesti.
Ainakin Kanadassa pätkäpaastoaminen vaikuttaisi olevan erittäin suosittua nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. 47 prosenttia naisista, 38 prosenttia miehistä ja 52 prosenttia transsukupuolisista tai muunsukupuolisista kertoi olleensa pätkäpaastolla viimeisten 12 kuukauden aikana. Tutkimukseen osallistuneet olivat olleet ajoittaisella paastolla keskimäärin peräti 100 päivää viimeisten 12 kuukauden aikana.
Toronton yliopiston apulaisprofessori Kyle T. Gansonin mielestä pätkäpaastojen yleisyys on ongelmallinen asia. Hänen mukaansa pätkäpaaston ja syömishäiriöiden välinen yhteys on ilmeinen.
Ganson peräänkuuluttaa terveydenhuollolle enemmän koulutusta sekä suurempaa yleistä tietoisuutta pätkäpaaston mahdollisista haitoista. Hänen mielestään pätkäpaaston mahdolliset hyödyt ovat edelleen epäselviä, ja mahdolliset haitat yhä selvempiä.
Syksyn yllätyshitti Opettaja LilliKlikkaa Spotifyyn ja kuuntele!