Alamy / AOP
02:40 - 21.11.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Onko sinulla stressiä tai mielenterveysongelmia? Tutkimuksen mukaan kannattaa syödä tiettyjä ruokia

Stressin hoidossa tuodaan usein esille liikunta ja riittävä uni, mutta myös ruokavaliolla on merkitystä. Näin kertoo APC Microbiome Irelandin tutkimus [lähde].

Tutkimuksen perusteella päivittäinen hapatettujen ruokien ja kuitujen syöminen vähentää stressiä. Ruokavaliota kutsutaan psykobioottiseksi, koska se näyttäisi vaikuttavan mielenterveyteen. Tutkimukseen osallistujien stressitasot vähentyivät merkittävästi neljän viikon koejakson aikana.

Viime vuosikymmenen aikana eri tutkimukset ovat osoittaneet, että ruokavaliolla voi olla valtava vaikutus mielenterveyteen. Terveellinen ruokavalio voi jopa vähentää monien yleisten mielenterveyssairauksien riskiä.

Mekanismeja, jotka tukevat ruokavalion vaikutusta mielenterveyteen, ei vielä täysin ymmärretä. Yksi selitys voi olla olla aivojen ja suolistobakteerien välinen suhde.

Tutkimukseen osallistujat söivät koejakson aikana päivittäin 6-8 annosta hedelmiä ja vihanneksia, joissa on runsaasti prebioottisia kuituja. Näihin ruokiin kuuluivat ainakin sipuli, purjo, kaali, omena, banaani ja kaura. Lisäksi osallitujat söivät 5-8 annosta viljaa päivässä ja 3-4 annosta palkokasveja viikossa.

Osallistujat söivät myös 2-3 annosta fermentoituja ruokia ja juomia päivittäin, ja tällaisia olivat ainakin hapankaali sekä juomat kefiiri ja kombucha. He, jotka nauttivat eniten psykobioottisia ruokia ja juomia neljän viikon aikana, kertoivat myös stressin vähentyneen eniten. Osallistujilla parani myös unen laatu.

Psykobioottinen ruokavalio aiheutti vain hienoisia muutoksia suoliston mikrobien koostumuksessa ja toiminnassa. Suolistomikrobien tuottamien keskeisten kemikaalien tasossa sen sijaan tapahtui enemmän muutoksia.

Jotkut näistä kemikaaleista on liitetty mielenterveyteen, mikä saattaa selittää, miksi ruokavalioon osallistuneet ilmoittivat tuntevansa vähemmän stressiä. Tulosten vahvistamiseksi tarvitaan pitkäaikaisia lisätutkimuksia.

artikkelin avainsanat:
mielenterveys ruoka terveys tutkimukset uni