U.S. Navy
03:40 - 12.04.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Maailman kallein lentotukialus on valmis taisteluun - 13,3 miljardia ei kata sen uskomatonta taisteluvarustusta ja puolustusjärjestelmää

Ongelmista kärsinyt lentotukialus USS Gerald R. Ford alkaa olla vihdoinkin valmis laivaston operaatioihin [lähde]. Lentotukialuksen kehitys- ja valmistusprojekti on kestänyt kaksi vuosikymmentä kaikkien viivästysten vuoksi.

Projekti kärsi ainakin kustannusten ylityksistä ja teknisistä ongelmista. Viime vuosina Yhdysvaltain laivasto on ollut projektin tiimoilta hiljaa, mutta nyt heillä oli lopultakin positiivista kerrottavaa. Yhdysvaltain laivasto ilmoitti, että USS Gerald R. Ford on valmis taisteluun vuoden 2021 lopulla - neljä vuotta aikataulusta myöhässä.

Lentotukialus USS Gerald R. Ford on kallein koskaan rakennettu sotalaiva, ja se on ensimmäinen Ford-luokan lentotukialus, joka korvaa lopulta nykyiset Nimitz-luokan lentotukialukset.

Ford-luokan aluksissa on joukko uusia teknologioita, muun muassa uusi tutkajärjestelmä, uudet sähkömagneettisesti toimivat lentokoneiden laukaisukatapultit sekä asehissit, uudet lentokoneiden laskeutumisen pysäytyslaitteet ja paljon muuta.

Valitettavasti suuri osa uudesta teknologiasta kohtasi vaikeita teknisiä ongelmia. Viimeisenä, eli vasta tänä vuonna, ratkaistiin asehissien pulmat.

Itse laivan rakentamisessakin oli pulmia, sillä Fordin rakennustyöt aloitettiin [lähde] jo vuonna 2005 seremoniallisen teräksen leikkaamisen yhteydessä. Varsinaiset rakennustyöt alkoivat vuonna 2009, mutta valmistusvaikeuksien vuoksi lentotukialus toimitettiin laivastolle vasta vuonna 2017.

USS Ford maksoi lopulta 13,3 miljardia dollaria, mikä tekee siitä yhden kalleimmista, ellei kalleimman koskaan rakennetun laivan. Hinta ei edes sisällä Fordin yli 70 lentokoneen kustannuksia eikä muuta puolustusta.

Laivan varustukseen sisältyy 40–50 F/A-18E/F Super Hornetia ja F-35 Joint Strike Fighteria, viisi EA-18G Growler elektronista hyökkäyslentokonetta, 19 MH-60 Seahawk-helikopteria, neljä E-2D Hawkeye ennakkovaroituskonetta ja kaksi MV-22B Osprey -rahtihelikopteria.

Hintaan ei myöskään sisälly lentotukialuksen puolustuskustannuksia. Näihin kuuluu ohjuksilla varustettuja risteilijöitä, hävittäjälaivoja, ydinkäyttöisiä sukellusveneitä sekä logistiikka-aluksia.

artikkelin avainsanat:
sota tech