Alamy / AOP
14:10 - 21.07.2021 / viihde / Findance
Turun parhaat kaupunkikalastuspaikat asiantuntijan mukaan – katukalastuskilpailu saapuu Turkuun

Miksi mennä kaupunkia edemmäs kalaan? Suomen Vapaa-ajankalastajien kalatalousasiantuntija Janne Antila vinkkaa Turkua lähellä olevia parhaita kalastuspaikkoja. Vinkeistä on hyötyä myös ensi viikolla järjestettävässä Street fishing -kilpailussa Turussa maanantaina 26.7.

Suomen Vapaa-ajankalastajien teettämän kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista harrastaisi kalastusta enemmän, jos kalastuskohteet eivät olisi kaukana tai jos ylipäänsä tietäisi hyviä kalapaikkoja. Järjestö muistuttaa, että lähikalastuskohteita löytyy kuitenkin usein jopa aivan kaupunkien ytimestä.

Suomen Vapaa-ajankalastajien kalatalousasiantuntija Janne Antilan mielestä Turun keskustan parhaimmat kalastuspaikat löytyvät Aurajoelta.

– Siitä saa onkimalla runsaasti ja monipuolisesti saalista, mutta virveliinkin nappaa usein. Keskustan tuntumasta vieheisiin iskevät kuhat ja ahvenet ovat vieläpä olleet keskikooltaan suurempia kuin meren puolella. Siltojen aluset ja vierustat erityisesti ovat olleet antoisia, Antila kertoo.

Suosittuja lähikalastuskohteita on myös hieman kauempana, esimerkiksi Ruissalon Saaronniemessä.

– Siellä on tarjolla mukavia ranta-alueita ja erityisesti keväisin siellä on moni kalastamassa siikaa. Myös Kansanpuiston laiturin tuntumassa on hyvä onkia ja itse laituriltakin saa hyvällä varmuudella ahvenia onkien, pilkkien tai vaikka jigillä, Antila kertoo.

– Yleisesti ottaen kaikki Turun ja naapurikuntien alueilla sijaitsevat siltojen aluset ovat suhteellisen suosittuja kalapaikkoja, niissä kun on kaloja houkuttelevia virtauksia, ravintoa ja varjoa.


Street fishing -kilpailu Turussa maanantaina 26.7.

Suomen Vapaa-ajankalastajat järjestää kesällä jälleen Street fishing -kalastuskilpailuja yhteistyössä paikallistoimijoiden kanssa ympäri Suomen. Rentomielinen tapahtuma on suunnattu kaikenikäisille, ja siinä nuoret saavat tasoitusta.

Turussa tapahtuma järjestetään maanantaina 26.7. klo 17–20 Aurajoella Teatterisillan ja Tuomiokirkkosillan välisellä alueella. Kaksihenkisin joukkuein käytävässä kisassa on yksi sarja, jossa mitataan neljä pisintä kalaa (1/laji) ja yhteispituus ratkaisee paremmuuden. Vuonna 2003 tai myöhemmin syntyneet nuoret saavat 5 cm hyvitystä joukkueensa eduksi. Ilmoittautua voi myös paikan päällä.

Street fishing -kilpailuissa palkitaan kolme parasta joukkuetta ja voittajat julistetaan kyseisen kaupungin Kalakunkuiksi 2021. Koko kesän kovimman voittotuloksen kalastaneet nimetään lisäksi syksyllä Vuoden katukalastajiksi. Säännöt on luotu matalan kynnyksen periaatteella, joten kuka tahansa kalastuksesta pitävä voi helposti osallistua ja pärjätä kisassa.

– Street fishing -kilpailuja on viimeiset kolme vuotta järjestetty yli kymmenessä kaupungissa vuosittain. Kahtena vuotena kolmesta on kovin kalasaalis tullut juuri Turusta. Nyt kannattaa lähteä kokeilemaan tätä rentoa kisamuotoa ja vetämään urbaania Ahtia höplästä, Antila kannustaa.

Lisätietoa Street fishing Turku -kilpailusta ja muista tapahtumista on lapsille ja nuorille suunnatulla Fisuun.fi-kalastussivustolla. Tapahtumatarjontaa on myös Lounais-Suomen vapaa-ajankalastajien (lsvk.fi) tapahtumakalenterissa.


Kilpailuneutraalia toimintaa aikuisille

Tapahtumia riittää muutenkin, sillä Lounais-Suomen Vapaa-ajankalastajapiiri järjestää muun muassa elo-syyskuussa aikuisille suunnattuja kalastustapahtumia Turussa. Tavoitteena on nostaa esille kaupungin helposti saavutettavia kalapaikkoja ja järjestää uudenlaista kalastusharrastukseen innostavaa kilpailuneutraalia toimintaa erityisesti aikuisille. Samalla halutaan kannustaa ihmisiä mukaan seurojen jäseniksi. Tapahtumat kytkeytyvät SVK:n aikuispilottitoimintaan, jonka tarve ponnistaa kasvaneista harrastajamääristä.

– Vapaa-ajankalastus on nyt nosteessa. Innostus näkyy niin kalastonhoitomaksujen määrässä ja myös ihan konkreettisesti rannoilla. Asiantuntevalle käytännön kalastusopastukselle on kysyntää paitsi lasten ja nuorten, myös aikuisten keskuudessa. Kaikki vain rohkeasti ja matalalla kynnyksellä mukaan, niin saa apua alkumetreille ja harrastuksesta enemmän irti, Antila kannustaa.