Pixabay
08:10 - 07.03.2021 / viihde / Findance
Yle Radio 1 tänään: tekoälyn avulla käsikirjoitettu kuunnelma Paratiisiperhe – variaatioita - "kertoo ehkä perheestä"

Yle Radio 1 esittää tänään klo 15.00 totutusta poikkeavan kuunnelma Paratiisiperhe – variaatioita. Se on kuunneltavissa myös Yle Areena -suoratoistopalvelussa.

Tekoälyn avulla käsikirjoitettu kuunnelma Paratiisiperhe – variaatioita kertoo ehkä perheestä. Perheellä on ehkä koti Helsingissä ja mahdollisesti mökki jossakin, kenties Porvoon saaristossa. Perheessä on ehkä kolme aikuista lasta, tyttärellä kenties puoliso.

Hetkittäin teos vaikuttaa kuvaavan keskiluokkaisen perheen sisäisiä jännitteitä tutusti ja realistisesti. Mutta hetkittäin siinä on jotakin outoa. Muistuttaako se jotakin, ehkä postdraamaa tai muinaista absurdismia? Vai onko siinä jotakin toisenlaista, ei ihmisen tekemää?

Paratiisiperhe on ensimmäinen julkinen tuotos Yle Draaman kehitys- ja tutkimushankkeessa Tekoälykuunnelma. Hankkeen aiheena on tutkia ja kehittää tekoälyä draaman kirjoittajana tai kirjoittajan apuvälineenä. Tässä varhaisessa kehitysvaiheessaan käsikirjoitus on vielä tekoälyavusteinen, eli ihmisen ohjailema, mutta siinä voi jo mahdollisesti kuulla jotakin koneelle ominaista.

Tekoälyohjelma on tehnyt käsikirjoituksen kohtaukset. Kehykset ja kerronnalliset asetelmat ovat luoneet työryhmässä mukana olleet tekijät kahdessa vaiheessa, käsikirjoitusvaiheessa ennen käsikirjoituksen tulostamista sekä kuunnelman tuotantovaiheessa.

Hanke on Yle Draaman yhteistyö Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osaston sekä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun dramaturgian koulutusohjelman kanssa.

Tekoälyohjelman koodaus: Essi Salmenkivi
Näyttelijät: Krista Örn-Putkonen, Niina Koponen, Wenla Reimaluoto, Timo Torikka, Martin Bahne, Alex Anton
Äänisuunnittelu: Tuomas Skopa (Artlab). Ohjaus: Juha-Pekka Hotinen
Asiantuntijat: Hannu Toivonen, Otso Huopaniemi. Apulaistuottaja: Veikka Heinonen. Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen, Yle Draama.

Junttiräp ansaitsee oman Spotify-soittolistansa! - Spekti-uutuus Tirehtööri, vanha Portion Boys, Petri Nygård, Pasi ja Anssi, Teflon Brothers... Klikkaa soittolistaan ja tallenna!Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!