Mestareiden mestari alkaa Nelosella ja Ruudussa ke 17. maaliskuuta klo 20.
Sarjassa kaksitoista uransa päättänyttä huippu-urheilijaa palaa vielä kerran kilpakentille.
Mukana on neljä joukkueellista taistelutahtoisia urheilijapersoonia, joista toisilla uran huippuhetkistä on jo vuosikymmeniä, toiset ovat olleet tositoimissa vielä aivan viime aikoina.
Ohjelman neljä joukkuetta ovat: Yleisurheilujoukkue, Jääjoukkue, Kamppailujoukkue ja Suksijoukkue.
Tsempillä ja huumorilla etenevässä Yleisurheilujoukkueessa kisaavat pituushyppääjä Tommi Evilä, pikajuoksija Markus Pöyhönen ja keihäänheittäjä Taina Ojaniemi.
Älyä ja taktiikkaa hyödyntävässä Jääjoukkueessa mukana ovat NHL-kiekkoilija Sami Helenius, pikaluistelija Mika Poutala ja naisleijonien entinen kapteeni Emma Terho.
Kokemusta ja nuoruuden intoa yhdistelevät Kamppailujoukkueessa nyrkkeilijä Amin Asikainen sekä painijat Marko Asell ja Petra Olli.
Kovakuntoiseen Suksijoukkueeseen kuuluu kolme hiljattain uransa lopettanutta kilpailijaa, eli hiihtäjät Matti Heikkinen ja Aino-Kaisa Saarinen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.
Tiukkojen kisojen välissä urheilijat viettävät yhdessä vapaa-aikaa ja oppivat tuntemaan toisensa aivan uudella tavalla. He myös kokoontuvat muistelemaan kukin vuorollaan uransa ratkaisuhetkiä sekä suurimpia voittoja ja pettymyksiä.
Ahvenanmaan upeissa maisemissa kuvatun sarjan juontaa Heikki Paasonen. Konkarijuontaja vaikuttui erityisesti siitä, miten tinkimättömällä asenteella urheilijat olivat lähteneet mukaan.
"Kilpailijat syttyivät erityisesti siitä, että kyseessä oli joukkuekisa. Asenne oli uskomaton ja suoritusten perusteella tyypit eivät todellakaan olleet mitään entisiä urheilijoita vaan edelleen superammattilaisia."
Joukkuekisan ansiosta kaikki kaksitoista urheilijaa pysyvät mittelössä mukana pitkälti yli sarjan puolivälin. Sen jälkeen he putoavat tiimi kerrallaan, kunnes ohjelman finaalissa voittajajoukkueen kolme jäsentä taistelevat keskenään siitä, kuka heistä on mestareiden mestari.
Formaatti on nousssut suursuosioon mm. Ruotsissa, jossa ohjelmaa on tehty jo 12 kautta.
Jääjoukkue
Mika Poutala, 37
Pikaluistelija Mika Poutala saavutti useita maailmancupin palkintosijoja ja kaksi EM-hopeaa, mutta eniten hänen uraansa leimasi se, että hän hävisi kahdesti olympiamitalin niukkaakin niukemmin, vain 0,03 sekunnilla. Hänestä olisi saattanut tulla pettynyt ja katkera ex-urheilija, mutta sen sijaan hänestä tuli ammattimainen henkinen valmentaja, joka hyödyntää urallaan urheilussa saamiaan koviakin oppeja. Poutala on ammattipuhuja ja puhelahjojaan hän käyttää myös Mestareiden mestarissa -sekä tsempatakseen omaa joukkuettaan että saadakseen asiat menemään haluamallaan tavalla. Kisavuosista on jäljellä erittäin vahva voitontahto, ja se yhdistettynä rautaiseen kuntoon tekee Poutalasta kaikissa kisoissa erittäin vaarallisen vastustajan.
Sami Helenius, 47
Jääkiekkoilija Sami Helenius aloitti uransa Helsingin Jokereissa ja eteni sieltä 1990-luvun puolivälissä NHL:n rahajäille. Siellä lähes kaksimetrinen ja yli satakiloinen puolustajakörmy sai "poliisin" rooliin. Hänestä tuli ammattitappelija, jonka tehtävä oli pitää oman joukkueen tähdet turvassa ja tarvittaessa pudottaa hanskat.
"Mitä vain joukkueen eteen", tuumi Helenius ja hoiti hommansa, vaikkei tappeleminen ollut rauhalliselle ja lempeälle miehelle ominaista. Uransa jälkeen Helenius on jatkanut jääkiekon parissa juniorivalmentajana ja toimii työkseen opettajana yläkoulussa. Helenius pitää rauhallisen tyylinsä myös Mestareiden mestarissa, ja ottaa mittelön rennosti ja turhia hötkyilemättä. Kun muut ennen kisoja verryttelevät, Heleniuksen valmistautumiseen kuuluu kuppi kahvia ja vessareissu.
Emma Terho, 39
Naisten jääkiekkomaajoukkueen puolustuksen selkäranka ja monivuotinen entinen kapteeni Emma Terho on Suomen kaikkien aikojen nuorin olympiamitalisti. Hän oli vain 16-vuotias naisleijonien voittaessa pronssia Naganossa vuonna 1998. Kaikkiaan Terho voitti urallaan kaksi olympiapronssia ja neljä MM-pronssia. Urheilu-uransa jälkeen hän on lähtenyt tosissaan mukaan urheilupolitiikkaan ja toimii nykyisin Kansainvälisen olympiakomitean urheilijajäsenenä. Terho jatkaa Mestareiden mestarissa uraltaan tutulla linjalla, eli pistää kaikkensa peliin. Joukkueurheilijana hän on aina valmis kaikkeen, ja muistaa tsempata muita.
Kamppailujoukkue
Amin Asikainen, 45
Amin Asikainen kohahdutti koko Suomea ja nyrkkeilevää maailmaa vuonna 2005 voittaessaan ammattilaisnyrkkeilyn Euroopan mestaruuden. Huippujännittävässä matsissa Asikainen tyrmäsi saksalaisen Sebastian Sylvesterin kahdeksannessa erässä ja hiljensi miehen kotiyleisön kertaiskulla. Mestareiden mestarissa Asikainen osoittaa, että nauttii edelleen voittamisesta yhtä paljon kuin ennenkin. Vaikka tappiot ottavat miestä isosti päähän, hän ei kaada harmitustaan muiden niskaan eikä etsi syyllisiä. Kovan lajinsa vastapainoksi Asikainen on ihmisenä erittäin kiltti ja puhuu esimerkiksi perheestään todella kauniisti.
Petra Olli, 26
Kisan kuopus Petra Olli ehti voittaa painiurallaan MM-kultaa ja kaksi MM-hopeaa sekä tukun muita mitaleja. Suuren yleisön tietoon Olli nousi viimeistään vuoden 2015 MM-kisojen yhteydessä, kun lehdet julkaisivat ennen finaalia kuvia hänen mustankirjavaksi murjotusta naamastaan. "Eipä tällä naamalla lähdetä sulhasia etsimään", kommentoi painija itse. Mestareiden mestariin Petra Olli lähti mukaan tuoreeltaan sen jälkeen, kun oli kaikkien yllätykseksi ilmoittanut lopettavansa urheilu-uransa. Ahvenanmaalla Olli osoittautuu varsinaiseksi mustan huumorin lipunkantajaksi, joka laukoo nopeita vitsejään ja piikikkäitä huomioitaan täysin pokkana.
Marko Asell, 50
Kisan nestori Marko Asell jäi suomalaiselle urheilukansalle mieleen vuoden 1996 Atlantan olympialaisista. Hän pääsi mukaan kisoihin vain parin viikon varoitusajalla, mutta eteni 74-kiloisten sarjassa aina loppuotteluun saakka. Siinä hän jäi hopealle tavalla, joka todellakin jätti jossittelun varaa: ottelun ratkaisuhetkillä mattotuomari antoi Asellille tämän onnistuneesta heitosta kolmen pisteen sijasta vain yhden pisteen. Täydellinen tuhkimotarina kaatui viime sekunneilla. Urheilu-uransa jälkeen Asell lähti mukaan politiikkaan ja toimii tälläkin hetkellä SDP:n kansanedustajana. Mestareiden mestarissa Asellista näkee, että hänellä on jo ikää ja elämänkokemusta; mies on hurjimmissakin kisoissa itse rauhallisuus. Tasaisen olemuksen ja verkkaisen puhetyylin alta löytyy kuitenkin rutkasti huumoria ja pilkettä.
Suksijoukkue
Kaisa Mäkäräinen, 38
Suomen ylivoimaisesti menestynein ampumahiihtäjä päätti uransa vuonna 2020, mutta jatkaa edelleen urheilua muissa lajeissa ja on huippukunnossa. Hänen saavutuksiinsa kuuluu maailmanmestaruus, yksi MM-hopea, neljä MM-pronssia sekä peräti kolme urheilijoiden itsensä erityisesti arvostamaa maailmancupin kokonaiskisan voittoa. Mestareiden mestarissa Mäkäräisen vasta päättyneen uran huomaa siitä, että kaikkien voitontahtoisten urheilijoiden joukossa hän kisaa ehkä eniten tosissaan. Siitä huolimatta hän pysyy koko turneen ajan iloisena, ystävällisenä ja nauravaisena ja on kaikista ja kaikesta kiinnostunut. Välillä Mäkäräinen saattaa antaa tiukkaakin palautetta, mutta hän osaa tehdä senkin nauraen.
Matti Heikkinen, 37
Vuonna 2019 aktiiviuransa päättänyt Matti Heikkinen nousi hiihdon kärkinimiin tilanteessa, jossa melkein koko miesten maajoukkue oli jäänyt kiinni dopingista Lahden MM-kisoissa 2001. Heikkisellä olikin iso rooli suomalaisen mieshiihdon kunnian palauttamisessa. Kun hän sai pronssia 15 kilometrillä vuoden 2009 Liberecin MM-kisoissa, se oli ensimmäinen suomalaisen mieshiihtäjän voittama mitali kahdeksaan vuoteen. Kaksi vuotta myöhemmin Oslossa hän hiihti saman matkan maailmanmestariksi. Yksi Heikkisen uran hienoimpia hetkiä oli myös MM-pronssi 50 kilometrillä kotiyleisön edessä Lahden MM-kisoissa 2017. Mestareiden mestareissa nähdään kilpaladuilta tuttu, tasaisen rauhallinen ja tunnollinen Heikkinen, joka ei tee itsestään numeroa. Hän tulee kuitenkin katsojille uudella tavalla tutuksi sen kautta, että hän osoittautuu innokkaaksi keskustelijaksi, jolla riittää tiedonjanoa ja uteliaisuutta muita urheilijoita ja heidän uriaan kohtaan.
Aino-Kaisa Saarinen, 42
Aino-Kaisa Saarinen päätti pitkän ja menestyksekkään kilpauransa vuonna 2018. Hän kertoo olleensa 14-vuotias päättäessään, että haluaa joku päivä olla hiihtäjänä maailman paras. Tavoite toteutui Liberecin MM-kisoissa vuonna 2009, kun hän voitti henkilökohtaisen kultamitalin 10 kilometrin matkalla. Tuon MM-kullan lisäksi hän on voittanut kolme viestikultaa sekä tukun muita MM-mitaleja ja olympiamitaleja. Mestareiden mestarissa Saarinen todistaa, että tinkimätön voitontahto ei ole parissa vuodessa kadonnut mihinkään. Mäkäräisen ohella juuri hän kisaa eniten veren maku suussa ja vaatii itseltään todella paljon. Hän myös ruoskii itseään helposti tappion hetkellä. Ahvenanmaalla Saarinen saattaa vapaa-ajalla isossa porukassa olla varautunut, mutta hyvän ystävänsä Kaisa Mäkäräisen seurassa hän päästää irti iloisen ja nauravaisen puolensa.
Yleisurheilujoukkue
Markus Pöyhönen, 42
Pikajuoksija Markus Pöyhönen aiheutti sensaation juoksemalla vuoden 2002 EM-kisoissa Münchenissa finaaliin ja sijoittumalla viidenneksi. Myöhemmin hän nousi vielä neljänneksi, kun kisan voittaja Dwayne Chambers kärysi dopingista. Sen jälkeen haastatteluja, sponsoritilaisuuksia ja erilaisia tempauksia riitti siihen malliin, että harjoittelu kärsi eikä Pöyhönen enää koskaan yltänyt samanlaiseen huippukuntoon kuin ennen EM-kisoja. Menestyksen hetkellä kaikki halusivat miehestä osansa. Seurauksena on ollut rahahuolia ja masennusta. Kovat kokemukset ovat kasvattaneet Pöyhösestä ihmisen, jolla on iloisen ja vekkulin kuoren alla syvällinen ja vakava puoli. Mestareiden mestareissa poikamainen ilopilleri osaa ottaa kisat hieman rennommin kuin moni muu, vaikka kilpailuvietti onkin ennallaan.
Taina Ojaniemi, 44
Keihäänheittäjä Taina Ojaniemi tuli suomalaisille tunnetuksi tyttönimellään Taina Uppa. Tällä nimellä hän myös saavutti uransa suurimmat voitot: alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden vuonna 1994 ja alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuden vuonna 1997. Aikuisten sarjassa hänen paras saavutuksensa on seitsemäs sija Münchenin EM-kisoissa vuonna 2002. Vaaleasta porilaisesta tuli suomalaisten suosikki jo juniorina. Hän myös käynnisti oman muotivillityksen esiintyessään kisahaastatteluissa ja muutenkin julkisuudessa sinivalkoinen, virkattu "antennipipo" päässään. Nykyisin Ojaniemi on katsojille tuttu tosi-tv-sarjasta Poliisit. Mestareiden mestarissa Taina pursuaa positiivista asennetta ja jaksaa kannustaa kaikkia. Vaikka hän vetää kisat täysillä, elämänkokemusta on kertynyt sen verran, ettei hän ota tappioista liikaa murheita.
Tommi Evilä, 40
Vuonna 2005 pituushyppääjä Tommi Evilä ponnisti kotiyleisön edessä pronssille yleisurheilun MM-kisoissa Helsingissä. Siitä saakka hän on ollut yksi Suomen tunnetuimmista urheilijoista. Asiaan on varmasti vaikuttanut myös miehen salskea olemus ja varsinkin itsevarma persoona. Suorapuheinen ja mielipiteistään tiukasti kiinni pitävä Evilä jakaa mielipiteet myös Mestareiden mestarissa. Muut kilpailijat kuitenkin arvostavat huumoria, jota Evilä heittää pokerinaamalla, sekä myös miehen viisaita ja syvällisiäkin ajatuksia: "Oikean elämän rinnalla urheilu on kuitenkin loppujen lopuksi osastoa pelit ja leikit."
Syksyn kuumin bilebiisi: Opettaja Lilli!Nappaa itsesi tanssilattialle – kuuntele Spotifysta!