
Kaikki tarvitsevat rakkautta ja tukea, mutta kun kiintymyssuhde muuttuu pakonomaiseksi riippuvuudeksi toisesta ihmisestä, ollaan läheisriippuvuuden alueella.
Psykoterapeutti Leon F. Seltzerin mukaan tällaisessa suhteessa ”kaksi ihmistä nojaa niin voimakkaasti toisiinsa, että molemmat menettävät tasapainonsa.” Tämä voi jättää molemmat tuntemaan olonsa yksinäiseksi, riittämättömäksi ja epävarmaksi.
Miten tunnistaa, jos kumppanisi on läheisriippuvainen? Alla on Your Tangon 15 merkkiä, joita asiantuntijat pitävät varoittavina signaaleina.
1. He eivät pyydä apua
Vaikka he ovat valmiita tekemään mitä tahansa muiden puolesta, he eivät itse uskalla näyttää haavoittuvuuttaan ja pyytää apua.
2. Heillä ei ole kiinnostuksen kohteita parisuhteen ulkopuolella
Jos suhde syrjäyttää ystävät, harrastukset ja kaiken muun, on kyseessä epäterve kiinnittyminen. Terveessä suhteessa molemmilla osapuolilla on oma elämä.
3. He tietävät, mikä muiden elämässä on pielessä – mutta eivät omassaan
He keskittyvät muiden ongelmiin, koska oman elämän katsominen voi tuntua liian pelottavalta.
4. He valitsevat aina "väärän" kumppanin
Läheisriippuvaiset ihmiset vetäytyvät alitajuisesti kumppaneihin, jotka tarvitsevat pelastamista. He valitsevat usein työttömiä, alkoholisteja tai henkisesti epävakaita kumppaneita ja uskovat, että voivat korjata heidät.
5. He tuntevat itsensä usein tyytymättömiksi, mutta eivät tiedä miksi
Kun ihminen uhraa itsensä jatkuvasti toisten puolesta, henkinen uupumus ja tyytymättömyys seuraavat väistämättä.
6. Heillä on vaikeuksia avautua muille
Vaikka he kuuntelevat muita, he eivät itse uskalla jakaa omia tunteitaan, koska pelkäävät hylkäämistä tai tuomitsemista.
7. He elävät jatkuvassa kriisitilassa
Läheisriippuvaiset ihmiset tunnetaan kriisien ratkaisijoina, mutta he saattavat jopa luoda draamaa tunteakseen itsensä tarpeelliseksi.
8. He pelkäävät, ettei kukaan oikeasti rakasta tai tarvitse heitä
Tämä pelko voi johtaa huonossa suhteessa pysymiseen, koska he ajattelevat, että ilman heitä toinen ei pärjäisi.
9. He pakkomielteisesti ajattelevat kumppaniaan
Rakkaudessa on luonnollista ajatella toista osapuolta, mutta jos koko elämä pyörii toisen ympärillä – kuten viestien analysoiminen tai jatkuva huoli siitä, mitä toinen ajattelee – kyseessä voi olla epäterve riippuvuus.
10. Kumppanin tunteet vaikuttavat heidän mielialaansa
Jos kumppanisi on surullinen, läheisriippuvainen henkilö imee tämän tunteen itseensä ja tekee siitä omansa. Tämä voi johtaa siihen, että hänen omat tunteensa jäävät täysin huomiotta.
11. Heillä on vastaus kaikkeen – paitsi omaan elämäänsä
He haluavat aina auttaa muita ratkaisemaan ongelmansa, mutta kun kyse on heidän omasta hyvinvoinnistaan, he välttelevät vastuuta.
12. He eivät mieti, mitä itse haluavat
Koska he keskittyvät aina toisten tarpeisiin, he eivät koskaan pysähdy miettimään omia unelmiaan ja toiveitaan.
13. He peittelevät totuutta välttääkseen konfliktit
Läheisriippuvaiset ihmiset voivat pimittää tietoa tai valehdella, koska haluavat estää riitoja ja säilyttää harmonian hinnalla millä hyvänsä.
14. He lamaantuvat, kun täytyy tehdä suuria päätöksiä
Koska he eivät tiedä, mitä oikeasti haluavat, he pelkäävät päätösten tekemistä, koska mitä jos se on väärä?
15. He antavat niin kauan, kunnes eivät enää jaksa
Kun heidän kuppinsa on tyhjä, he katkeroituvat ja vetäytyvät kokonaan, koska he eivät ole koskaan osanneet asettaa rajoja.
Miten erottaa läheisriippuvuus ja terve kiintymyssuhde?
Läheisriippuvuus ei ole sama asia kuin terve rakkaus. Terve suhde perustuu keskinäiseen riippuvuuteen, jossa molemmilla on oma identiteettinsä, mutta he tukevat toisiaan ilman, että uhrataan omaa hyvinvointia.
Jos jokin näistä merkeistä kuulostaa tutulta, voi olla hyvä pysähtyä miettimään, perustuuko suhde aidolle yhteydelle vai riippuvuuteen. Itsenäisyys ja terve rajojen asettaminen ovat avain tasapainoiseen suhteeseen.