Pixabay
17:10 - 17.12.2022 / viihde / Findance
Katoavan kaksosen syndrooma - Äiti ei välttämättä saa koskaan tietää monikkoraskaudestaan

Katoavan kaksosen syndrooma (Vanishing Twin Syndrome) aiheutuu, kun jokin kahdesta tai useammasta alkiosta ei lopulta kehitykään.

Eloonjäänyt kaksonen omaksuu kadonneen kaksosen kudoksen, ja raskaus jatkuu normaalisti. Vaikka kadonneen kaksosen syndrooma ei ole uusi diagnoosi, sitä diagnosoidaan yhä useammin ultraäänitekniikan kehittymisen ansiosta.

Katoava kaksonen voi olla vaikea kokemus odottaville vanhemmille, sillä siihen liittyy usein hämmennystä, ahdistusta ja surua. On kuitenkin vaikea tietää, kuinka yleistä se on, sillä monissa tapauksissa ilmiö havaitaan vasta ensimmäisen ultraäänitutkimuksen jälkeen - eli usein se jää täysin havaisematta.

Eräässä tutkimuksessa arvioidaan, että 18,2 prosentissa kaksosraskauksista käsittää kadonneen kaksosen, kun taas toisen arvion mukaan määrä on jopa 30 prosenttia.

Taustalla on yleensä kromosomipoikkeavuus. Kun alkio kehittyy, sen solujen on tehtävä loputtomasti kopioita DNA:sta. Jos jokin kromosomi jää pois tai vaihtuu, sikiö ei ehkä pysty kehittymään kunnolla ja syntyy keskenmeno. Jos nainen on raskaana kaksosille, on mahdollista, että toinen sikiö jatkaa kehittymistään, mutta toinen ei.

On tärkeää, että odottavat äidit ovat tietoisia katoavan kaksosen syndroomasta, sillä se voi olla vaikea kokemus. On tärkeää muistaa, että kyseessä on luonnollinen ilmiö eikä se johdu elämäntapavalinnoista.

Kaksossynnytyksiä on Suomessa keskimäärin n. 1,5 prosenttia kaikista synnytyksistä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että mahdollisuus monisikiöraskaudelle kasvaa äidin iän myötä. Lisäksi monikkoraskauteen vaikuttaa perinnöllinen taipumus raskaaksi tulevan naisen isän tai äidin puolelta.