Jen Theodore / Unsplash
02:25 - 01.10.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Näetkö paljon painajaisia? Keski-iässä se voi viitata dementiariskiin

Muistisairauden riski saattaa olla koholla merkittävästi, jos näkee paljon painajaisia. Jos tutkimuksen tulokset todetaan oikeiksi, niin muistisairauksien kehittyminen voitaisiin havaita nykyistä aiemmin. Tämä taas johtaisi siihen, että sairautta voitaisiin hoitaa jo alkuvaiheessa ja näin hidastaa sen kehittymistä [lähde].

Birminghamin yliopiston tohtori Abidemi Otaikun tutkimukseen osallistui useiden vuosien oli yli 600 keski-ikäistä aikuista ja 2600 79-vuotiasta ja sitä vanhempaa henkilöä.

EClinicalMedicinessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että keski-ikäiset ihmiset, jotka näkivät painajaisia vähintään kerran viikossa, kokivat neljä kertaa todennäköisemmin kognitiivista heikkenemisestä seuraavan vuosikymmenen aikana kuin ne, jotka näkivät painajaisia vain harvoin. Ikääntyneet, jotka raportoivat usein ahdistavista unista, saivat puolestaan kaksi kertaa todennäköisemmin dementiadiagnoosin seuraavina vuosina.

On mahdollista, että usein painajaisia näkevät ihmiset myös nukkuvat huonosti, mikä voi vähitellen johtaa dementiaan liittyvien proteiinien kertymiseen aivoihin. Toinen mahdollisuus on jonkin geneettisen tekijän olemassaolo, joka lisää sekä painajaisten että muistisairauksien riskiä.

Otaikun hypoteesi kuitenkin on, että hermoston rappeuma aivojen oikeanpuoleisessa otsalohkossa vaikeuttaa ihmisten tunteiden hallintaa unessa, mikä puolestaan johtaa painajaisiin.

Hän korosti, että vain osalle painajaisia usein näkevistä aikuisista kehittyy dementia. Tutkimuksessa tehtyjä havaintoja voidaan kuitenkin ehkä tulevaisuudessa käyttää korkean riskin henkilöiden tunnistamiseen.

Lue myös: Miten saada unta? Kahdeksan vinkkiä stressaavaankin elämäntyyliin

artikkelin avainsanat:
nukkuminen painajainen terveys tutkimukset uni