Rex Features / AOP
03:40 - 29.01.2022 / viihde / Findance
Miten saada unta? Kahdeksan vinkkiä stressaavaankin elämäntyyliin

Stressaava elämäntyyli tuo helposti mukanaan myös unettomuuden. On helppoa sanoa, että ihmisen tulisi stressata vähemmän, mutta on muitakin keinoja helpottaa unensaantia.

Kaikki vinkit eivät tepsi jokaiselle, mutta suurin osa kokeiluista ei maksa mitään...

1. Nuku viileämmässä huoneessa (jos mahdollista).

Ihanteellinen lämpötila nukkumiselle on n. 18-19 astetta - mahdollisesti jopa vähemmän. Tällöinkin voi kuitenkin satsasta lämpimään peittoon.

2. Vältä ennen nukkumaanmenoa kofeiinia, nikotiinia ja alkoholia.

Mikäli tupakoi, viimeinen tupakka kannattaisi tumpata pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Kahvia puolestaan kannattaisi välttää peräti 8-10 tuntia ennen unia. Pienikin määrä alkoholia vaikuttaa seuraavan yön unenlaatua heikentäen.

3. Suunnittele iltapala.

Illalla ei kannata syödä liikaa. Lisäksi kannattaa välttää erityisesti rasvaisia ruokia ja makeisia. Luonnollisesti nälkäinen olokin voi kuitenkin vaikuttaa unensaantia.


4. Liikunta parantaa unta.

Liikunnan on havaittu parantavan unia, mutta aktiivinen liikkuminen pari tuntia ennen nukkumaanmenoa ei tavallisesti ainakaan paranna unensaantia.

5. Illan ruutuaika minimiin.

Televisio, kännykkä ja tietokone olisi syytä jättää rauhaan hyvissä ajoin ennen nukkumista. Varsinkin läheltä tuijoteltavat kirkkaat ruudut vähentävät melatoniinin tuotantoa. Ruutujen valon himmentäminenkin on askel oikeaan suuntaan.

6. Hengitystekniikat ja mediaatio.

Meditaatiot ja erilaiset rentoutumisharjoitukset auttavat varmasti uniongelmiin, mutta yksi kokeilunarvoinen kikka on tekniikka nimeltä 4-7-8.

- Aseta kielesi ylähampaiden taakse.

- Hengitä ulos suun kautta ilma kiertäen kielesi ympäriltä.

- Sulje huulesi ja hengitä sisään nenän kautta laskien neljään

- Pidätä hengitystäsi laskien seitsemään.

- Hengitä ulos aiemman ohjeen tavoin laskien kahdeksaan.

- Toista tämä yhteensä neljä kertaa.

7. Nukkumisympäristö on tärkeä - kello pois näkyvistä.

Hyvä sänky ja tyyny ovat luonnollisesti avainasemassa hyvään unensaantiin. Mikäli tuijottelet unta etsiessäsi paljon kelloa, voi olla syytä poistaa kaikki näkyvissä olevat kellot. Kellon ainainen tuijottelu aiheuttaa turhaa stressiä tuskastellessa unien kanssa.

8. Arvosta unta. Unilääkkeet eivät ole oikotie onneen.

Voi olla syytä myös tutustua siihen, mitä uni ylipäätään on ja miten paljon sillä on merkitystä elämäämme.

Matthew Walkerin kirja Miksi nukumme - Unen voima on saatavissa suomeksi.

Neurotieteen ja psykologian professori Walker käsittelee bestseller-kirjassaan mm. miten uni vaikuttaa oppimiskykyyn ja muistiin sekä miten se säätelee aineenvaihduntaa ja ruokahalua.

Walkerin mukaan ei kannata ryhtyä käyttämään unilääkkeitä, vaan vaikuttaa kaikilla muilla tavoilla unenlaatuun.

Hänen mukaansa ihminen tarvitsee kahdeksan tuntia unta. Walker on hyvin skeptinen siitä, että kukaan tulisi toimeen kuuden tunnin unilla, vaikka tuntisikin olonsa virkeäksi.