Aalto-yliopiston tutkimus osoittaa, että ihmiset suoriutuvat tehtävistä paremmin, jos he uskovat tekoälyn auttavan heitä. Tämä niin kutsuttu plasebo-vaikutus pysyy voimassa jopa silloin, kun osallistujille kerrotaan tekoälyjärjestelmän olevan epäluotettava ja mahdollisesti haitallinen suoritukselle.
Tutkimuksessa osallistujat jaettiin kahteen ryhmään ja heitä pyydettiin suorittamaan yksinkertainen tehtävä, jossa he yhdistelivät ruudulle ilmestyviä kirjaimia pareiksi. Yhdelle ryhmälle kerrottiin, että heitä auttaa hyväksi todettu tekoäly, kun taas toiselle ryhmälle kerrottiin tekoälystä, joka heikentäisi heidän suoritustaan. Molemmat ryhmät suorittivat tehtävän myös ilman tekoälyn apua.
Tekoälyn vaikutus yllätti tutkijat
Tutkijoiden hämmästykseksi molemmat ryhmät suoriutuivat tehtävästä paremmin, eli nopeammin ja tarkemmin, silloin kun he uskoivat tekoälyn auttavan heitä.
"Kumpaakaan tekoälyjärjestelmää ei todellisuudessa ollut olemassa, vaan osallistujille vain uskoteltiin, että tekoäly auttoi heitä", kertoo väitöskirjatutkija Agnes Kloft Aalto-yliopistosta.
"Huomasimme, että ihmisillä on erittäin korkeat odotukset näitä järjestelmiä kohtaan. Emme pysty muuttamaan heidän odotuksiaan vain kertomalla heille, että ohjelma ei toimi", lisää apulaisprofessori Robin Welsch.
Alkuperäisten kokeiden jälkeen tutkijat toistivat kokeen verkossa ja pyysivät osallistujia kuvaamaan odotuksiaan ja asenteitaan tekoälyä kohtaan. Useimmat osallistujat suhtautuivat tekoälyyn myönteisesti, ja jopa skeptisillä henkilöillä oli positiivisia odotuksia tekoälyn suorituskyvystä.
Haaste tekoälyjärjestelmien arvioinnissa
Tulokset osoittavat, miten vaikeaa on oikeasti arvioida uusia tekoälyjärjestelmiä.
Vaikka suuret kielimallit ja muut tehokkaat teknologiat epäilemättä voivat parantaa tiettyjä suorituksia, plasebo-vaikutus saattaa aiheuttaa sen, että ohjelmien eri versioiden vähäiset erot näyttävät suuremmilta kuin ne todellisuudessa ovat. Tätä hyödynnetään myös tehokkaasti markkinoinnissa.
Tulokset tuovat esiin merkittävän haasteen ihmisen ja tietokoneen välisen vuorovaikutuksen tutkimukselle. Johtopäätösten tekeminen ilman plasebo-vaikutuksen kontrollointia voi johtaa harhaan.
"Tutkimuksemme viittaa siihen, että monet alan tutkimukset ovat saattaneet olla vinoutuneita tekoälyjärjestelmien hyväksi", Welsch pohtii.