
Tutkijat Aalto-yliopistosta ja Max Planck -instituutista ovat saavuttaneet merkittävän läpimurron ymmärtäessään Auringon magneettikentän toimintaa.
Tutkimuksessa he löysivät näyttöä pienen skaalan dynamon olemassaolosta Auringon magneettikentässä.
Haasteellinen mysteeri
Auringolla on voimakas ja aktiivinen magneettikenttä, joka voi aiheuttaa valtavia soihtupurkauksia ja vaikuttaa Maahan. Magneettiset purkaukset voivat vahingoittaa sähköverkkoja, paikannusjärjestelmiä ja satelliitteja.
Auringon magneettikentän syntyprosessi ja toimintamekanismi, jota kutsutaan Auringon dynamoksi, on kuitenkin vielä mysteeri tutkijoille.
Tietokonesimulaatioiden avulla uutta ymmärrystä
Tutkijat suorittivat tarkkoja tietokonesimulaatioita Auringon kaltaisissa olosuhteissa käyttäen supertietokoneita Suomessa ja Saksassa.
Näiden laskentatehojen ansiosta tutkijat pystyivät mallintamaan pienen skaalan dynamon toimintaa ja tuottamaan tähänastisesti tarkimman simulaation.
Vahvistusta pienen skaalan dynamolle
Tutkimuksen tuloksena todettiin pienen skaalan dynamon olemassaolo ja havaittiin, että sen todennäköisyys kasvaa Auringon kaltaisissa olosuhteissa.
- Onnistuimme tuottamaan tähänastisesti tarkimman tietokonesimulaation olosuhteissa, jossa Auringon pienen skaalan dynamon pitäisi toimia, ja todistimme sen olemassaolon, kertoo professori Maarit Korpi-Lagg.
- Pienen skaalan dynamon olemassaolon lisäksi osoitimme, että sen olemassaolon todennäköisyys itseasiassa kasvaa, mitä lähemmäs Auringon parametreja lähestymme.
Aiemmissa tutkimuksissa oli epäilty pienen skaalan dynamon olemassaoloa Auringossa, mutta tämä tutkimus tarjosi vahvistusta sen toiminnasta.
Tärkeä askel ymmärryksessä
Tämä läpimurto auttaa tutkijoita ymmärtämään paremmin Auringon ja muiden tähtien magneettikentän syntyä.
- Tuloksemme ansiosta ymmärrämme yhä paremmin Auringon soihtupurkausten syntyä, joka on olennaisen tärkeää vaaralliselta avaruussäältä suojautumisessa, toteaa vanhempi tutkijatohtori Jörn Warnecke.