Alamy / AOP
02:25 - 22.09.2022 / viihde / Findance
Suomalaisia huijataan netissä miljoonien eurojen arvosta - Dokumentti- ja rakkaushuijaukset tuottoisimpia rikollisille

Finanssiala ry:n pankeilta keräämien tietojen mukaan pankit ovat onnistuneet estämään 6,7 miljoonan euron arvosta huijauksia tai palautettua takaisin petoksen viemät rahat. Luku kalpenee asiakkailta huijattujen rahojen määrän rinnalla: tammi-kesäkuussa 2022 suomalaisilta huijattiin yhteensä 10,8 miljoonaa euroa.

- Tuottoisimpia keinoja ovat dokumentti- ja rakkaushuijaukset, joiden osuus oli 3,8 miljoonaa euroa. Eniten oli valepoliisihuijauksia ja erilaisia tietojenkalasteluja, lähes puolet, lähes puolet kokonaismäärästä, kertoo Finanssialan ry:n Niko Saxholm.

Asiakirjahuijaus on perinteinen nigerialaiskirjeen tyyppinen huijaus, jossa uhrille lähetetään sähköpostitse ilmoitus esimerkiksi suuresta perinnöstä tai taloudellisesta voitosta. Kalastushuijauksissa rikolliset esiintyvät esimerkiksi pankkina tai viranomaisena ja yrittävät saada haltuunsa uhrin pankkitunnukset.

Vuonna 2021 poliisille tehtiin yhteensä 2 500 rikosilmoitusta huijauksista. Vuoden 2022 puolivälissä pankkeja koskevat luvut ennakoivat vilkasta huijausvuotta.

Rikolliset ovat ajan tasalla

- Rikollisten mielikuvitus ei koskaan lopu kesken. Huijarit myös muuttavat toimintatapojaan nopeasti, kun pankit tai viranomaiset tekevät huijauskeinoista tuottamattomia. Pankit käyttävät vuosittain kymmeniä miljoonia euroja huijausten torjuntaan: 6,7 miljoonaa euroa torjuttuina huijauksina ja asiakkaille palautettuina rahoina osoittaa, että työ tuottaa tulosta, Saxholm sanoo.

Huijausten määrä on myös osoitus pankkien järjestelmien tiukkuudesta. Pankkien kautta tehdään vuosittain yli 1,2 miljardia maksutapahtumaa.

- Huijarit työskentelevät täysipäiväisesti, ja viimeisen puolen vuoden aikana noin 600 miljoonasta maksutapahtumasta hieman yli 1 800 on ollut petoksia. Tämä osoittaa, että huijareiden ei ole helppoa päästä pankin ja asiakkaan väliin, Saxholm tuumii.

Pankin ja poliisin luvut ovat tietysti vain jäävuoren huippu - kirjaamattomien tapausten määrää ei tiedetä. Kun kyse on petoksista, nopeus on valttia. Jos huomaat joutuneesi huijauksen kohteeksi, ota välittömästi yhteyttä pankkiin ja sen jälkeen poliisiin. Mitä nopeammin toimit, sitä todennäköisemmin voit pelastaa rahasi.

- Rikoksen uhrit menettävät muutakin kuin rahaa. Huijauksen kohteeksi joutuminen voi aiheuttaa häpeää, eikä siitä ehkä tee mieli kertoa edes läheisille. Keskusteluapua kannattaa kuitenkin hakea, jottei asian kanssa jää yksin. Esimerkiksi Rikosuhripäivystys voi auttaa tällaisissa tilanteissa. Uhriksi joutuminen ei ole kenenkään oma valinta, Saxholm toteaa.

Saaliiksi eivät suinkaan joudu vain iäkkäät: poliisin tilastot vuodelta 2021 osoittavat, että esimerkiksi sijoitushuijausten uhreista noin 40 prosenttia on 30-50-vuotiaita.