Microsoft
18:10 - 01.09.2021 / pelit / Findance
Tältä pasianssi näytti legendaarisessa Windows 3.1:ssä

Pasianssi on yksi kaikkien aikojen vanhimmista peleistä. Yksin pelattavan korttipelin juuret sijoittuvat peräti 1700-luvulle.

Hauskalta kuulostava suomenkielinen nimi puolestaan on peräisin pelin ranskankielisestä nimestä patience, joka tarkoittaa kärsivällisyyttä.

Pelin läpimurto populaarikulttuurin saralla tapahtui 90-luvun alussa, kun Microsoft julkaisi graafisen käyttöliittymänsä Windows 3.0, jota seurasi kaksi vuotta myöhemmin ilmestynyt suursuosioon noussut Windows 3.1. Windowsin mukana toimitettu Pasianssi (Solitaire) valloitti nopeasti niin toimistot kuin koditkin.

Windowsin pasianssi oli täsmällisellisesti Klondike-pasianssi, joka on se pelin kaikkein tutuin muoto. Toinen laajalti suosiota kerännyt pasianssiversio on Spider Solitaire. Spider-pasianssi sisältyi Windows 7, Vista, ME ja XP -käyttöjärjestelmiin. Siinä missä Klondikessa käytetään yhtä korttipakkaa, Spideriin niitä tarvitaan kaksi.

Windows-maailmassa Klondiken ja Spiderin välissä oli kuitenkin Windows 95:ssä nähty Vapaakenttä eli Freecell-pasianssi. Vapaakentässä pelaajalla on käytössä neljä vapaakenttää, jotka toimivat korttien väliaikaisina sijoituspaikkoina. Vapaakentän puitteissa kortit ovat myös järjestettävissä sellaiseen aloitusjärjestykseen, että se on mahdoton ratkaista. The Internet FreeCell Projectin puitteissa selvisi, että kaikista 32 000 eri mahdollisuudesta yksi on ratkaisematon. Kukaan ei ole tähän mennessä pystynyt sitä ratkaisemaan.

Windows 8 kuitenkin yllätti käyttäjänsä jättämällä pasianssin kokonaan pois mukana tulevista ohjelmista. Pelin pystyi kuitenkin lataamaan erillisenä. Windows 10 palautti pasianssin osaksi käyttöjärjestelmän vakio-ohjelmistoa.

Pasianssi-pelejä (mm. Klondike, Vapaakenttä ja Spider) pääset tätä nykyä helposti pelaamaan Pasianssi.net-sivustolla.

Lisäksi pasianssista on muitakin variantteja kuten Kello ja Kolmentoista pyramidi. Kolmentoista pyramidi -pasianssissa määränpäänä on purkaa pyramidikuvio korttien summilla 13. Peräti 24 pasianssin ohjeet voi lukea Heinz Sosnan kirjasta 24 uutta pasianssia. WSOY julkaisi kirjan vuonna 1990.

Mutta muistatko, miltä Solitaire näytti Windows 3.1-ympäristössä? Muistatko edes, miten Windows 3.1 käynnistyi? Katso video alla!