Pixabay
22:10 - 12.05.2019 / viihde / Markku Leppilampi
Suomalaiset auttavat nyt ruotsalaisia tekemään viskiä - kehitetty tekoälyn avulla

Popular Mechanics kertoo [lähde] uudenlaisesta tavasta valmistaa viskiä.

Viski on raportoidusti vaikea valmistettava. Tislausmestareilla saattaa mennä kuukausia tai jopa vuosia, kun he kehittelevät viskin makua. Tämän jälkeen viskin täytyy tietysti valmistua tynnyreissä vielä pitkä aika.

Aika tynnyrissä on maun kannalta merkittävä. Sopiva puu tekee viskille paljon.

Ruotsalainen tislaamo Mackmyra julkisti nyt yhteistyökuvion Microsoftin ja suomalaisen konsultointiyritys Fourkindin kanssa. Kolmikko on kehittänyt maailman ensimmäisen viskin, joka on luotu tekoälyllä.

Tarkkaa tietoa tekoälyn hyödyntämisestä eri ole kerrottu, mutta prosessissa hyödynnetään raportoidusti erilaisia oppimismalleja. Teknisenä apuna ovat Microsoftin Azure -pilvipalvelu ja AI-palvelut. Pohjana on tislaamon tietoja resepteistä, myyntimääristä ja asiakkaiden makutottumuksista.

Algoritmit tuottavat aineiston prosessoinnin jälkeen 70 miljoonaa reseptiä, jotka todennäköisesti olisivat suosittuja asiakkaiden keskuudessa. Tavoitteena on raportoidusti löytää makuyhdistelmiä, joita ihmiset eivät ole aiemmin ajatelleet.

Mackmyra antoi ymmärtää, että AI-resepti on vain lähtökohta viskille. Lopullisen silauksen sille antaa edelleen tislausmestari.

Viskin tuotanto alkaa tänä syksynä.

artikkelin avainsanat:
alkoholi Fourkind Mackmyra Microsoft tech tuotteet