
Onko vallan mukana tuleva menestys avain psykopatiaan vai tuoko asema vain esiin ihmisen todellisen luonteen?
Tutkimusten mukaan jopa 20 % yritysjohtajista osoittaa psykopatiaan viittaavia piirteitä. Mutta ovatko nämä ominaisuudet syy siihen, miksi he päätyvät huipulle, vai tekeekö valta heistä vähitellen kylmempiä ja armottomampia?
Eräs TikTok-käyttäjä uskoo Your Tangon mukaan jälkimmäiseen. Hän kertoo olleensa naimisissa miehen kanssa, joka oli ennen varsin kunnollinen ihminen, mutta muuttui täysin tultuaan nimetyksi yrityksen toimitusjohtajaksi.
Miehen persoona muuttui radikaalisti toimitusjohtajaksi noustuaan
Sisällöntuottaja @angerandautism esitti videossaan voimakkaan näkemyksen: "Sinun täytyy olla sosiopaatti päästäksesi ylimmälle johtotasolle."
"En usko, että voit olla terve, ystävällinen ja aidosti hyvä ihminen ja työskennellä sillä tasolla yritysmaailmassa", hän sanoi.
Hän perusteli väitettään sillä, että johtajat irtisanovat tuhansia työntekijöitä varmistaakseen oman bonuksensa – eikä se hetkauta heitä lainkaan.
Valta tuo mukanaan empatiakyvyn katoamisen?
TikTok-käyttäjän näkemys ei ole täysin tuulesta temmattu. Moni on kuullut tapauksista, joissa toimitusjohtaja leikkaa henkilöstön terveysetuudet ostaakseen itselleen luksusauton tai irtisanoo suuren määrän työntekijöitä juuri ennen joulua, jotta yrityksen osakkeet nousisivat.
Hän väittää, että korkean tason johtajat eivät yksinkertaisesti välitä työntekijöistään. He ovat jo "tehneet sen, mitä piti tehdä" ja voivat nyt keskittyä omaan menestykseensä – muiden kustannuksella.
Ei ole vaikea ymmärtää tätä väitettä, kun ottaa huomioon, että Yhdysvalloissa toimitusjohtajien keskipalkka on 290-kertainen verrattuna keskivertotyöntekijän palkkaan (Economic Policy Institute, 2023).
Kommentoija vahvisti havainnon ex-miehensä kautta
Yksi videon katsojista kertoi omasta kokemuksestaan:
"Ex-mieheni oli kunnollinen ihminen, kunnes hänestä tuli yrityksen toimitusjohtaja. Kun häntä ei enää koskaan kielletty työelämässä, hän muuttui täysin."
Sisällöntuottaja vastasi tähän kommenttiin toteamalla, että emme koskaan tiedä, millaisiksi muutumme, ennen kuin saamme tilaisuuden käyttää valtaamme.
Hän vertasi tilannetta julkisuuden henkilöihin, jotka olivat aiemmin syrjään jääneitä, mutta kuuluisuuden myötä muuttuvat ylimielisiksi ja huonokäytöksisiksi.
Onko kyse vallan tuomasta muutoksesta vai persoonallisuuden paljastumisesta?
Onko siis niin, että menestys tekee ihmisestä kylmemmän ja itsekkäämmän, vai pääsevätkö valtaan vain ne, joilla on jo alun perin taipumusta sosiopaattiseen käytökseen?
Tutkimukset viittaavat siihen, että psykopatiaan ja narsismiin liittyvät piirteet voivat auttaa uralla etenemisessä. Jo alusta alkaen nämä ihmiset asettavat omat etunsa muiden edelle, mikä voi edesauttaa nopeaa nousua yritysmaailmassa.
Very Well Mindin mukaan psykopaattisille persoonille tyypillisiä piirteitä ovat muun muassa antisosiaalinen käyttäytyminen, pinnallinen viehätysvoima, tunnekylmyys, empatian puute ja syyllisyydentunteen puuttuminen.
Lopulta on vaikea sanoa, kumpi tulee ensin – menestys vai psykopatia. Yhteys näiden kahden välillä on kuitenkin kiistaton.