Findance.com
04:10 - 23.05.2024 / viihde / Markku Leppilampi
5 lisäravinnetta ovat avain terveeseen ikääntymiseen - asiantuntijan vinkit
Tykkäätkö ysärimusasta? Meillä olis aivan huikea Spotify-soittolista sulle - tallenna täältä

Lisäravinteita on saatavilla valtavia määriä, ja tuotehyllyn edessä saattaakin tulla hämmentynyt olo. Mitä näistä pitäisi valita?

Fortune Well kertoo ravitsemuskouluttaja Kara Burnstinen vinkeistä. Hän kertoi viidestä lisäravinteesta, joita ainakin kannattaisi popsia, jos kokee saavansa liian vähän tärkeitä ravintoaineita ruoasta.

Alla lista.

1. Kalsiumia luustolle

Ikääntymisen myötä luuston terveydestä on hyvä pitää huolta. Kalsium auttaa myös lihaksia supistumaan, se säätelee normaalia sydämen rytmiä ja myös hermotoimintoja. Jos elimistö ei saa tarpeeksi kalsiumia, se ottaa tarvittavan määrän luustosta.

2. D-vitamiinia vastustuskyvyn ja luuston ylläpitämiseksi

Lähteitä ovat ruoka, aurinko tai D-vitamiinivalmiste.

3. Probiootteja suoliston terveydelle

Probiootteja saa lisäravinteenakin, mutta Burnstinen mukaan probiootit on parasta saada ravinnosta - vaikkakin lisäravinnekin voi toimia. Probiootteja saa käymistuotteista kuten jogurtista, kefiiristä, kombuchasta, hapankaalista, kimchistä, tempehistä ja misosta.

Jogurtiksi ei kannata valita sokerisinta vaihtoehtoa, vaan parasta on maustaa jogurtti itse hedelmillä, marjoilla ja hunajalla.

4. Magnesium mielelle, keholle ja aivoille

Magnesium on liitetty immuunijärjestelmän toimintaan, entsymaattisiin reaktioihin ja sillä on merkitystä tulehduksen vähentämisessä. Se on myös keskeinen tekijä mielialan vakauttamisessa. Magnesiumtasot laskevat iän myötä, mikä altistaa mielenterveysongelmille. Magnesiumin puute voi altistaa ainakin masennukselle.

Magnesiumlisää saa eri muodoissa, ja jotkin niistä voivat aiheuttaa herkille vatsaongelmia. Magnesiumsitraatti voi olla yksi mahdollinen vaihtoehto vatsaongelmien välttämiseksi.

5. Multivitamiinista on moneksi

Päivittäinen multivitamiini ei ole ihmelääke, mutta se voi antaa yleisen ravitsemuksellisen vahvistuksen. Multivitamiinin on tutkimuksissa todettu hidastavan kognitiivista ikääntymistä noin kahdella vuodella.

artikkelin avainsanat:
ikä ikääntyminen lisäravinne ruoka terveys