Findance.com
12:10 - 16.04.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Ketodieetistä voi olla hyötyä aivojen terveydelle
Hetkinen vielä... Meillä olis sulle juhannuksen paras Spotify-soittolista, tallenna jo nyt täältä

UC Davisin tutkijat tarkastelivat ketodieetin vaikutuksia aivoihin. Ainakin tästä tutkimuksesta löytyi hyödyllinen terveysvaikutus, SciTechDaily kertoo.

Ruokavaliotutkimuksessa havaittiin, että ketogeeninen ruokavalio hidastaa hiirillä Alzheimerin tautiin liittyvää muistin heikentymistä. Ketogeenisessä ruokavaliossa runsaasti esiintyvä, aivojen terveyteen tässä tutkimuksessa vaikuttanut molekyyli oli nimeltään beta-hydroksibutyraatti eli BHB.

Ketogeeninen ruokavalio on vähähiilihydraattinen, runsasrasvainen ja kohtalaisen proteiinipitoinen ruokavalio, joka houkuttelee kehon glukoosin käyttämisestä pääasiallisena energialähteenä rasvan käyttämiseen. UC Davisin tutkijat havaitsivat aiemmin, että hiiret myös elivät 13 prosenttia pidempään ketogeenisellä ruokavaliolla.

- Tiedot tukevat ajatusta siitä, että ketogeeninen ruokavalio yleensä ja erityisesti BHB viivästyttää lievää kognitiivista heikkenemistä, ja saattaa viivästyttää täysimittaista Alzheimerin tautia, yksi tutkimukseen osallistuneista tieteilijöistä, Gino Cortopassi sanoi.

Ei paranna Alzheimeria

Cortopassin mukaan tutkimuksen löydös ei tarkoita sitä, että Alzheimer estyisi kokonaan, vaan sen kehittyminen voi hidastua. BHB paransi synapsien toimintaa, ja kun hermosolut kommunikoivat paremmin, lievä kognitiivinen heikentyminen voi mennä parempaan suuntaan.

BHB:tä on saatavilla myös ravintolisänä. Molekyylin vaikutusta pelkkänä ravintolisänä kognitiivisiin ongelmiin ei ole kuitenkaan tutkittu.

artikkelin avainsanat:
aivot ketodieetti terveys