Findance.com
06:10 - 24.03.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Yleisen aminohapon vähentäminen lisäsi elinikää 33 prosentilla - lisäksi voima kasvoi ja rasva väheni

Wisconsinin yliopiston tekemissä tutkimuksessa on Science Alertin mukaan huomattu tietyn aminohapon olevan yhteydessä eliniän pituuteen. Asia huomattiin laboratoriokokeissa hiirillä sekä myös kyselytutkimuksessa. Isoleusiinin vähentäminen ruokavaliossa pidensi hiirien elinikää kolmanneksella.

Isoleusiini on aminohappo, jota elimistö käyttää proteiinien rakentamiseen. Se on elintärkeä ihmiselle, ja kehon on saatava sitä ravinnosta kuten kananmunista, maitotuotteista, soijaproteiinista ja lihasta.

Liian suuri määrä isoleusiinia voi olla haitallista

Kyselytutkimuksen tuloksista selvisi, että ruokavalion korkea isoleusiinipitoisuus oli yhteydessä aineenvaihdunnan terveyteen. Lisäksi korkean painoindeksin ihmisillä oli isoleusiinia tavallista enemmän.

- On mielenkiintoista ja rohkaisevaa ajatella, että ruokavaliomuutoksella voi olla näin suuri vaikutus elinikään ja siihen, mitä kutsumme elinkaareksi, vaikka ruokavaliomuutos tapahtuisi vasta lähempänä keski-ikää, aineenvaihdunnan tutkija Dudley Lamming sanoi Science Alertille.

Koehiiret olivat tutkimuksen alkaessa kuusikuukautisia, joka vastaa noin 30 vuoden ikää ihmisellä. Hiiret saivat syödä niin paljon kuin halusivat, mutta vain tutkijoiden valitsemaa ruokaa, joka vähensi isoleusiinin saantia.

Eliniän pitenemisen lisäksi hiiret olivat laihempia huolimatta rajoittamattomasta määrästä ruokaa. Lisäksi hiirillä oli tavallista parempi lihasvoima ja kestävyys.

Hiiriltä irtosi myös vähemmän karvoja, hännän käyttö oli aktiivista ja verensokeriarvot olivat paremmat. Lisäksi hiirillä yleiset syöpäkasvaimet vähenivät ja eturauhasen liikakasvua oli vähemmän.

Hiiriltä vähennettiin isoleusiinia 67 prosenttia. Tutkijat uskovat, että isoleusiinin rajoittaminen ihmisillä joko ruokavalion tai lääkkeiden avulla voi mahdollisesti saada aikaan samanlaisia ikääntymistä ehkäiseviä vaikutuksia. Asia vaatii kuitenkin lisätutkimuksia.

Katsopa vielä Suomen paras bilelista Spotifyssa - lupaamme parhaat bileet! Klikkaa soittolistaan ja tallenna!Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!