Findance.com
06:10 - 05.03.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Syötkö liikaa proteiinia? Se voi tuoda mukanaan vakavan sairauden

University of Pittsburgh School of Medicine tutki proteiinin vaikutuksia elimistössä. Vaikka proteiini on elintärkeää ihmiselle, sen liiallista saantia kannattaa tutkimuksen perusteella välttää, SciTechDaily kertoo.

Tieteilijät havaitsivat, että liiallinen proteiinin saanti saattaa heikentää verisuonten terveyttä. Tutkimuksessa tehtiin kokeita hiirillä sekä myös erillisillä soluilla laboratoriossa.

Valtimot eivät perusta liiasta proteiinista

Havaintojen perusteella 22 prosentin osuus proteiinin kautta saaduista kaloreista voi johtaa sellaisten immuunisolujen kasvaneeseen aktiivisuuteen, joilla on merkitystä ateroskleroottisen plakin muodostuksessa. Aminohappo leusiinilla vaikutti myös olevan suhteettoman suuri merkitys valtimoiden jäykistymisessä ja kovettumisessa.

Seurauksena voi olla lopulta valtimotauti, josta voi seurata erilaisia verenkiertoelinten sairauksia. Valtimo voi esimerkiksi ahtautua tai muodostaa tukoksen.

Tutkijat toivovat keskustelua ja sopivaa ruokavaliota

- Tutkimuksemme osoittaa, että proteiinin saannin lisääminen aineenvaihdunnan parantamiseksi ei ole ihmelääke. Se voi aiheuttaa todellista vahinkoa valtimoillesi, tutkimusta tekemässä ollut kardiologian professori Babak Razani sanoi.

Tieteilijät toivovat tutkimuksen herättävän keskustelua, jonka myötä löytyisi sellainen ruokavalio, joka vähentää valtimotaudin riskiä.

artikkelin avainsanat:
proteiini ruoka terveys