Image Source / AOP
13:10 - 08.10.2021 / viihde / Findance
Selätä selkäkipu! 7 vinkkiä selän hyvinvoinnin tueksi

Valtakunnallista selkäviikkoa vietetään tänä vuonna 11.–17. lokakuuta teemalla "Back2Back – tukea selälle". Selkäliitto kokosi vinkkejä, miten jokainen meistä voi tukea selän hyvinvointia.

Selkäkivut ovat hyvin yleisiä. Suurin osa selkäoireista on onneksi hyvälaatuisia ja ohimeneviä. Selästä voi pitää huolta pysymällä aktiivisena arjessa ja noudattamalla terveellisiä elintapoja. Perinteisesti lokakuussa vietettävällä selkäviikolla tuodaan esiin selän terveyden merkitystä ja kannustetaan ihmisiä itsehoitoon.

– Selkä on kehomme tukiranka, ja siitä kannattaa pitää huolta jo ennen kuin se alkaa oireilla. Tukea selän itsehoitoon on tarjolla Selkäkanava-sivustollamme sekä paikallisissa selkäyhdistyksissä, jotka järjestävät muun muassa ohjattuja liikuntaryhmiä ja vertaistukea. Edistetään selkäviikolla yhdessä selkäterveyttä, Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio kehottaa.

7 vinkkiä selän hyvinvoinnin tueksi

- Liiku säännöllisesti. Säännöllinen ja monipuolinen liikunta edistää selän hyvinvointia ja ehkäisee selkäoireita.

- Käytä kehoa ja pysy aktiivisena. Pienetkin arkiset askareet tekevät hyvää selälle. Silloinkin kun selkä oireilee, kannattaa liikkua kivusta huolimatta.

- Tauota paikallaanoloa. Lyhyetkin tauot ovat hyödyllisiä. Liikuskele tai jumppaa.


- Syö terveellisesti. Ylipaino on yksi selkäkivun riskitekijöistä.

- Nuku riittävästi. Unihäiriöt voivat aiheuttaa tai pahentaa selkäkipuja.

- Rentoudu. Henkinen kuormitus voi aiheuttaa lisääntyneen lihasjännityksen seurauksena erilaisia kiputiloja. Rentoutuminen laukaisee lihasjännitystä, lievittää kiputilan aiheuttamaa stressiä ja vähentää kipuja. Kokeile erilaisia rentoutumisharjoituksia.

- Voit liittyä selkäyhdistyksen jäseneksi. Paikalliset selkäyhdistykset tarjoavat tietoa, vertaistukea ja liikuntamahdollisuuksia.


Maksuttomia verkkoluentoja ja tapahtumia paikallisissa selkäyhdistyksissä

Selkäviikolla paikalliset selkäyhdistykset järjestävät kaikille avoimia ja maksuttomia tapahtumia, kuten yleisöluentoja, liikuntalajikokeiluja ja toiminnan esittelyä.

Ohjelmaa on seuraavissa selkäyhdistyksissä: Keski-Suomen Selkäyhdistys, Lieksan Selkäyhdistys, Mikkelin Seudun Selkäyhdistys, Oulun Seudun Selkäyhdistys, Pohjois-Karjalan Selkäyhdistys, Porvoon Seudun Selkäyhdistys, Pääkaupunkiseudun Selkäyhdistykset, Savonlinnan Selkäyhdistys, Seinäjoen Seudun Selkäyhdistys, Selkäyhdistys SalpausSelät, Tampereen Seudun Selkäyhdistys, Turun Seudun Selkäyhdistys, Vaasan Selkäyhdistys ja Vakka-Suomen Selkäyhdistys.

Lisäksi Selkäliitto järjestää kaikille avoimia maksuttomia verkkoluentoja, esimerkiksi työterveyslääkärin luennon selkäkivun lääkehoidosta. Lue lisää selkäviikosta ja sen tapahtumista Selkäliiton sivuilta.

Selkäviikkoon ja maailman selkäpäivään voi osallistua myös sosiaalisessa mediassa. Oman selkäaiheisen tarinansa tai kuvansa voi jakaa tunnisteilla #selkäviikko, #back2back ja #worldspineday.

Faktoja selkäkivusta

- Jopa 80 prosenttia suomalaisista kokee selkäkipua elämänä aikana. Selkäkipu paranee usein itsestään, mutta sillä on tapana uusiutua.

- Selkäoireet ovat yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin. Kela maksoi vuonna 2020 sairauspäivärahoja selkäsairauksien takia lähes 83 miljoonaa euroa, ja korvattuja päiviä oli yli 1,4 miljoonaa.

- Selkäkivuille altistavia tekijöitä ovat perimä, liikunnan vähäisyys, ylipaino, tupakointi, psykososiaaliset tekijät (esimerkiksi stressi, masennus, heikentynyt työtyytyväisyys), raskas fyysinen työ ja tapaturmat.

Selkäviikkoa vietetään vuosittain lokakuussa viikolla, joka ajoittuu maailman selkäpäivän 16.10. yhteyteen. Teemaviikolla tuodaan esiin selän hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ja rohkaistaan ihmisiä pitämään huolta selän toimintakyvystä ja pysymään aktiivisina.