Change Lingerie
04:10 - 10.06.2021 / viihde / Findance
Kysely: Suomalainen nainen ei nauti auringosta yläosattomissa

Suomen johtava naisten alus- ja uima-asuketju Change Lingerie kysyi suomalaisilta naisilta mielipiteitä rantavaatetuksesta. Yksi asia tuli kerralla selväksi: rannalla suomalainen nainen peittää rintansa auringolta ja katseilta. Kyselyn vastaajat kertoivat, että tänä kesänä emme myöskään näe naisia uima-asussa kuumilla kesäkaduilla. Bikinit vai kokouimapuku? Kyselyn mukaan kokouikkarit ovat kirineet bikinien edelle. Change Lingerien teettämä kysely toteutettiin huhtikuussa 2021 ja siihen vastasi 500 suomalaista naista.

Räntäsade ja viima ovat vihdoin menneen kevään lumia. Kyllä se kesä tulee tänäkin vuonna ja rannat kutsuvat nauttimaan auringosta. Kirsikkana kakun päällä on pulahdus viilentävään rantaveteen. Uima-asuissa on onneksi valinnanvaraa, joten myös rannalle saa pukeutua oman näköisiin asuihin. Change Lingerie selvitti huhtikuussa teettämällään kyselyllä tulevan kesän uima-asutrendejä.

Suomalainen nainen ei ota aurinkoa yläosattomissa

Naisten yläosaton auringonotto on kuulunut vahvasti Etelä-Eurooppalaiseen rantakulttuuriin aina 60-luvulta lähtien. Siihen liittyi tuohon aikaan ajatus tasa-arvosta – onhan miehilläkin siihen oikeus, niin miksi ei sitten naisilla? Tapa tuli tutuksi suomalaisillekin etelänmatkojen myötä, eikä paljastelua enää kauhisteltu sikäläisissä maisemissa. Monet turistitkin ottivat aurinkoa maassa maan tavalla. Tuota tapaa ei kuitenkaan tuotu tuliaisina koto-Suomeen.

– Teettämämme kyselyn mukaan 79 prosenttia suomalaisista naisista ei missään nimessä ota aurinkoa yläosattomissa. Suhtautumisessa rintojen paljastamiseen on kuitenkin nähtävissä selkeä ero nuorempien ja varttuneempien välillä. Nuorempi polvi suhtautuu rintojen alastomuuteen suvaitsevaisemmin. Esimerkiksi 18–24 vuotiaista suomalaisista naisista 65 prosenttia ei ota aurinkoa yläosattomissa. Yli 60-vuotiaiden naisten vastaava luku on yli 90 prosenttia. Ollaan sitten yläosattomissa tai ei, niin auringon kanssa tulee olla varovainen, Change Lingerien ketjujohtaja Marjo Topi muistuttaa.


Uima-asu ei ole sopiva kaupunkivaate kesähelteellä

Raja rantavaatteen ja city-asun välillä on nyt tarkka. Changen tämän kevään kyselyn vastaajien mielestä uima-asu ei ole sopiva kaupunkivaate kesähelteellä. Tätä mieltä on 67 prosenttia kyselyyn vastanneista. Maantieteellisiä eroja tämän suhteen ei kyselyn mukaan ilmene.

– Oltiinpa missä päin Suomea tahansa, niin vastaus on sama: enemmistö näkee uima-asun sopivan vain rantakäyttöön. Nuoremmat ikäluokat suhtautuvat höllemmin ranta- ja kaupunkivaatteen rajanvetoon. Esimerkiksi 18–24 vuotiaista naisista vain 41 prosenttia pitää uima-asua epäsopivana kaupunkivaatteena, Topi toteaa.

Enemmistö naisista valitsee kokouimapuvun bikinien sijaan

Enemmistö naisista valitsee rantavaatteeksi kokouimapuvun. Jopa 60 prosenttia Changen kyselyn vastaajista kertoo valitsevansa kokouikkarin bikinien sijaan.

Kokouimapukuja ostetaan enemmän kuin aiemmin. Kaukana muistoissa ovat ne ajat, jolloin kokouimapuvut olivat mustia tai sinisiä ja armottoman tylsiä. Nyt on tarjolla kirkkaan punaista, vihreää ja herkullisia kukkakuoseja. Uimapuvuissa on tarkkaan harkittuja yksityiskohtia. Uimapuvuissa on metallikoristeita, nyörejä ja rusetteja sekä rypytyksiä.

Changen kesän mallistossa on paljon erilaisia leikkauksia. Löytyy sekä rohkeasti avonaisempaa että peittävämpää.

Voidaan helposti sanoa, että jokaiselle vartalolle löytyy istuva uimapuku.


Näillä vinkeillä et pilaa uima-asuasi

Laadukkaaseen uima-asuun kannattaa panostaa. Mutta sitä on syytä huoltaa oikein, jotta sen käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä.

1. Älä osta liian isoa uima-asua

Asun pitää olla napakka, koska materiaali venyy kastuessaan. Joskus naiset valitsevat liian ison uimapuvun, jotta se myötäilisi vartaloa armollisemmin.

2. Huuhtele uima-asu aina käytön jälkeen kylmällä vedellä

Mieluiten jääkylmällä vedellä, jos mahdollista. Materiaali pysyy näin napakkana pidempään. Intiimialueen voi pestä nestemäisellä pesuaineella, joka toimii hyvin myös kylmässä vedessä.

3. Älä pese uima-asua pesukoneessa, älä käytä huuhteluainetta

Aivan kuten alusasut, myöskään uima-asu ei tykkää pesukoneesta. Ei edes käsinpesuohjelmasta. Konepesu on liian raju ja se lyhentää uima-asun käyttöikää. Huuhteluaine ja uima-asu eivät sovi yhteen. Huuhteluaine haurastuttaa uima-asun elastaanikuituja.

4. Älä mene kuumaan saunaan uima-asussa

Kuuma löyly haurastuttaa materiaalin nopeasti.

5. Tyhjennä pääsi, nauti lämmöstä ja anna kesän viedä!

artikkelin avainsanat:
Change Change Lingerie kesä tutkimukset