Findance.com
04:10 - 04.06.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Tieteilijät huomasivat tiettyjen ravintoaineiden hidastavan aivojen ikääntymistä

Uudessa tutkimuksessa huomattiin, että ravinnolla on merkitystä aivojen ikääntymisessä, Science Daily kertoo. Sopiva ravinto hidasti aivojen kognitiivista heikkenemistä.

Nebraska-Lincolnin yliopiston tieteilijät tutkimukseen osallistui 100 65-75-vuotiasta henkilöä. Tästä ryhmästä erottui tietynlainen ravintoaineprofiili, joka yhdistyi aivoterveyteen magneettikuvauksissa ja kognitiivisissa arvioinneissa.

Verikokeiden ravintoainebiomarkkereiden perusteella rasvahappojen, antioksidanttien, karotenoidien, kahden E-vitamiinin ja koliinin yhdistelmällä oli merkitystä aivojen terveydessä. Ravintoaineet ovat hyvin samankaltaisia kuin mitä saa Välimeren ruokavaliosta.

- Välimeren ruokavaliossa korostuu elintarvikkeet, joissa on runsaasti näitä hyödyllisiä ravintoaineita, johtava tutkija Aron Barbey sanoi.

Tutkimusta aiotaan jatkaa

Barbeyn mukaan tutkimus oli ainutlaatuinen, koska siinä yhdistettiin tietoja ravinnosta, kognitiivisista toiminnoista ja aivojen toiminnasta, sekä tarkasteltiin näiden osa-alueiden välistä suhdetta. Barbeyn mukaan tutkimus osoitti ruokavalion merkityksen aivojen ominaisuuksissa.

Tutkijat aikovat jatkaa löydetyn ravintoaineprofiilin tutkimista. Barbeyn mukaan on mahdollista, että tulevaisuudessa löydökset auttavat kehittämään hoitoja ja interventioita aivojen terveyden edistämiseksi.

Välimeren ruokavaliossa on täysjyviä, runsaasti kasviksia, hyviä rasvoja, siemeniä ja pähkinöitä sekä kohtuullisesti kalaa, kananmunia ja maitotuotteita.

Lue myös: Syö näin, jos haluat vähentää dementiariskiä - vaikuttaa heihinkin, joilla on geneettinen alttius

Katsopa vielä Suomen paras bilelista Spotifyssa - lupaamme parhaat bileet! Klikkaa soittolistaan ja tallenna!Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!