Findance.com
03:40 - 23.03.2023 / viihde / Markku Leppilampi
Syö näin, jos haluat vähentää dementiariskiä - vaikuttaa heihinkin, joilla on geneettinen alttius

Newcastlen yliopistossa tutkittiin ruokavalion vaikutusta dementiariskiin. Tutkijoilla oli käytössään tietoja 60 298 Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuvasta henkilöstä, jotka olivat tehneet ruokavalioarvioinnin. Heitä seurattiin 10 vuoden ajan, ja 882 heistä kehittyi dementia [lähde].

Tieteilijät antoivat ruokavaliotietojen perusteella pisteitä sen mukaan, kuinka hyvin henkilön ruokavalio vastasi Välimeren ruokavaliota. Tutkimus on yksi kattavimmista, joissa on tutkittu Välimeren ruokavalion ja dementian suhdetta.

Tutkimus antoi näyttöä siitä, että Välimeren ruokavalio vähensi 23 prosenttia riskiä sairastua dementiaan. Jopa heillä, joilla oli geneettinen alttius dementiaan, oli pienempi riski sairastua, jos he noudattivat Välimeren ruokavaliota.

Välimeren ruokavaliossa on täysjyviä, runsaasti kasviksia, hyviä rasvoja, siemeniä ja pähkinöitä sekä kohtuullisesti kalaa, kananmunia ja maitotuotteita [lähde]. Tutkijat uskovat, että tulevaisuudessa ihmisiä tulisi kannustaa syömään tietynlaisia ruokia ja ruoka-aineita osana dementian ehkäisyä.

Lue myös: Alzheimerin taudin riskiä voi pienentää - altistavat geenit eivät tarkoita varmaa sairastumista