Findance.com
04:10 - 22.03.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Tieteilijät löysivät piirteen, joka ennakoi muistisairautta - sanojen unohtelu ei ole luotettava ennuste

Moni meistä saattaa unohtaa sanoja, ja unohtelu voi lisääntyä iän myötä. Sanojen unohtelu saatetaan joskus yhdistää tulevan muistisairauden alkuvaiheisiin.

Toronton yliopiston tuoreessa tutkimuksessa kuitenkin huomattiin, että puhenopeus on tarkempi indikaattori sille, että muistisairaus olisi kehittymässä. Jos puhenopeus hidastuu, se voi tutkijoiden mukaan olla iäkkäiden aikuisten kohdalla merkki tulevasta muistisairaudesta, Science Alert kertoo.

Tutkimuksessa havaittiin, että ne iäkkäät aikuiset, joilla oli vaikeuksia nimetä kuvia, oli myös hitaampi puhenopeus. Tutkijat päättelivät tästä, että yleinen prosessoinnin hidastuminen saattaa olla laajempien kognitiivisten ja kielellisten muutostan syynä. Näin ollen pelkkä sanojen muistamisen vaikeus ei olisi tarkka indikaattori muistisairauden ennustamiselle.

Lievä sanallisen sujuvuuden heikkeneminen on normaalia ikääntymisen myötä. Merkittävän huono suorituskyky verbaalisissa tehtävissä voi kuitenkin viitata hermostoa rappeuttaviin sairauksiin kuten Alzheimerin tautiin.

Katsopa vielä Suomen paras bilelista Spotifyssa - lupaamme parhaat bileet! Klikkaa soittolistaan ja tallenna!Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!