Findance.com
22:10 - 12.02.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Masennuksen ja kehon lämpötilan väliltä löytyi yhteys

Muutamissa tutkimuksissa on havaittu yhteys ruumiinlämmön ja masennusoireiden välillä. Kalifornian yliopiston San Franciscon (UCSF) tutkijaryhmä päätti tutkia asiaa tarkemmin, kertoo Science Alert.

Ryhmä analysoi 20 880 henkilön tietoja 106 maasta, jotka kerättiin seitsemän kuukauden aikana. Tiedoista selvisi, että masennuksesta kärsivillä todellakin on yleensä tavallista korkeampi kehon lämpötila.

Asiassa on vielä edessä monta mutkaa

Syy-seurausyhteydet eivät kuitenkaan ole tiedossa. Kattavasta aineistosta huolimatta vielä ei voikaan vetää suoraa yhteyttä siihen, että ruumiinlämpö aiheuttaisi masennusta tai masennus ruumiinlämmön kohoamista.

Yhteys kuitenkin on olemassa, ja sitä aiotaan tutkia. Mahdolliset löydökset voisivat auttaa miljoonia, masennuksesta kärsiviä ihmisiä ympäri maailmaa.

Tutkijoiden mukaan yhteyteen voi olla useita syitä. Masennus voisi olla sidoksissa aineenvaihduntaprosesseihin, jotka tuottavat mahdollisesti ylimääräistä lämpöä. Toisena vaihtoehtona masennus voisi heikentää biologia toimintoja, jotka huolehtivat kehon jäähdyttämisestä. Taustalla voisi olla myös jokin muu syy kuten stressi tai tulehdus, joka vaikuttaisi sekä masennukseen että ruumiinlämpöön.

Lue myös: Kaksi uutta tutkimusta löysi korrelaation suolistobakteerien ja masennuksen välillä - tähän mennessä vahvin näyttö

artikkelin avainsanat:
masennus mielenterveys terveys tutkimukset