Pelle T Nilsson / AOP
10:10 - 22.11.2023 / musiikki / Findance
Spotify päivittää striimausmaksukäytäntönsä - Huijaustriimit kuriin

Spotify on Varietyn mukaan paljastanut uudistetut striimausmaksukäytäntönsä, jotka keskittyvät huijausstriimien vähentämiseen, "melusisällön" määritelmän tiukentamiseen ja alle 1000 striimiä saaneiden kappaleiden maksujen poistamiseen.

Yhtiön mukaan nämä päivitykset ohjaavat lisää rahaa oikeille artisteille, siirtämällä varoja pois huijausstriimeistä ja melusisällöstä.

Spotify väittää, että nämä muutokset voivat tuoda seuraavan viiden vuoden aikana noin miljardi dollaria lisätuloja nouseville ja kokeneemmille artisteille.

Uudistusten vaikutukset

Spotifyn mukaan vain 0,5 % kaikista kappaleista saa alle 1000 striimiä, ja nämä päivitykset keskittyvät kolmeen pääkohdealueeseen: keinotekoisten striimien estämiseen, pienmaksujen parempaan jakamiseen artisteille ja "melun" eli vähämerkityksellisen sisällön väärinkäytön vähentämiseen.

Vaikka yksittäiset maksut voivat olla pieniä, ne kertyvät merkittäviksi summiksi tuhansien artistien kohdalla.

Keinotekoinen suoratoisto

Spotify panostaa voimakkaasti keinotekoisen suoratoiston havaitsemiseen, ehkäisemiseen ja poistamiseen.

Ensi vuoden alusta alkaen Spotify alkaa uutena pelotteena periä levy-yhtiöiltä ja jakelijoilta raitakohtaisia sakkomaksuja, kun niiden sisällössä havaitaan räikeää keinotekoista suoratoistoa.

Uusi maksukäytäntö

Tätä nykyä Spotifyssa on reilusti yli 100 miljoonaa kappaletta. Kymmeniä miljoonia niistä on suoratoistettu 1-1000 kertaa viime vuoden aikana, ja nämä kappaleet tuottivat keskimäärin 0,03 dollaria kuukaudessa. Koska levy-yhtiöt ja jakelijat vaativat nostoa varten vähimmäissumman ja pankit veloittavat maksun tapahtumasta, nämä rahat eivät useinkaan saavuta artisteja.

Kaiken kaikkiaan nämä pienet huomiotta jätetyt maksut ovat kuitenkin nousseet 40 miljoonaan dollariin pelkästään vuonna 2022, mikä voisi sen sijaan lisätä maksuja suoratoistotuloista eniten riippuvaisille artisteille.

Vuoden 2024 alusta alkaen kappaleiden on täytynyt saavuttaa vähintään 1 000 suoratoistoa edellisen 12 kuukauden aikana, jotta ne voivat kerryttää rojalteja.

Spotify itse ei tienaa lisää rahaa tässä mallissa, vaan maksuihin oikeutetut artistit saavat aiempaa suuremman osuuden.

Uudet käytännöt melutallenteille

Ensi vuodesta alkaen Spotify nostaa melutallenteiden raidan vähimmäispituuden kahteen minuuttiin, jotta niistä voi saada rojalteja.

Tähän kuuluvat valkoinen kohina, luontoäänet, koneiden äänet, äänitehosteet, ei-puhuttu ASMR ja hiljaisuustallenteet.

artikkelin avainsanat:
Spotify suoratoistopalvelut tech