Rex Features / AOP
02:25 - 24.11.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Lääkärit kehittivät rokotteen narkomaaneille - estää huumaavan aineen vaikutuksen

Tieteilijät kehittivät Houstonin yliopiston johtamassa tutkimuksessa rokotteen, joka voi estää fentanyylin huumaavan vaikutuksen. Rokote toimii estämällä opioidi-pohjaisen fentanyylin pääsyn aivoihin [lähde].

Fentanyyli on jopa 50 kertaa vahvempaa kuin heroiini ja 100 kertaa vahvempaa kuin morfiini. Laittomasti valmistettua fentanyyliä väärinkäytetään, ja se on usein tappavaa lisättäessä katuhuumeisiin kuten kokaiiniin, metamfetamiiniin ja muihin opioideihin.

Psykologian apulaisprofessori Colin Haile sanoi, että rokote "pystyy tuottamaan fentanyylin vastaisia vasta-aineita, jotka sitoutuvat fentanyyliin ja estävät sitä pääsemästä aivoihin. Fentanyyli poistuu sen jälkeen elimistöstä munuaisten kautta.

Haile lisäsi, että fentanyylin torjunnasta huolimatta rokotettua henkilöä voi edelleen hoitaa kivunlievityksessä muilla opioideilla.

Rokote ei aiheuttanut haitallisia sivuvaikutuksia laboratoriotutkimuksiin osallistuneilla rotilla, ja kliinisten tutkimusten ihmisillä suunnitellaan alkavan pian. Rokotteita, joilla voitaisiin torjua huumeriippuvuutta – ja erityisesti opioidien yliannostusta – on kehitetty jo tovin aikaa.

artikkelin avainsanat:
fentanyyli huume huumeet terveys tutkimukset