Alamy / AOP
02:25 - 29.10.2022 / maailmalta / Markku Leppilampi
Tärkeä leikkaus viivästyi ja nainen saattoi menettää lisääntymiskykynsä - lääkärit eivät uskoneet 10 vuoden aikana

Brittiläiselle 29-vuotiaalle naiselle, Claire Nichollsille kävi todella ikävästi, kun hänen leikkauksensa viivästyi liian kauan. Nainen saattoi menettää sen vuoksi lisääntymiskykynsä, ja ainakin lisääntymiskyky on heikentynyt huomattavasti [lähde].

Endometrioosista kärsivä nainen sanoi, että hänen lisääntymiselimensä ovat niin vaurioituneet leikkauksen viivästymisestä, että se on vaikuttanut hänen kykyynsä saada lapsia. Leikkaus ehti viivästyä kolme vuotta.

Endometrioosille on suomenkielessä nimi kohdun limakalvon sirottumatauti. Sairaudessa kohdun limakalvon kaltaista kudosta on nähtävissä myös kohdun ulkopuolella. Yleensä kudosta löytyy muun muassa vatsakalvon pinnalta, emättimen ja peräsuolen välistä tai munasarjojen pinnalta [lähde].

Naisen mukaan häntä siirrettiin paikasta toiseen diagnoosia tehtäessä. Kesti kymmenen vuotta, ennen kuin lääketieteen ammattilaiset uskoivat, kuinka suuresta kivusta hän todella kärsi. Naisella on neljännen vaiheen endometrioosi, joka on vakavin.

Lopulta hän joutui menemään yksityiselle puolelle, jossa kirurgi sanoi hänelle, ettei hän voinut nähdä monia hänen elimistään arpeutuneen kudoksen määrän vuoksi. Kudosta oli niin paljon leikkauksen viivästymisen vuoksi.

- Kipu voi olla tuskallista, ajoittain en pääse ylös sängystä ja olen myös joutunut käymään päivystyspoliklinikalla, Nicholls sanoi.

- Hän kertoi minulle, että arpista kudosta ja kiinnikkeitä oli kaikkialla elinteni ympärillä. He eivät voineet poistaa sitä kaikkea, koska se olisi voinut vaurioittaa muita elimiä, mukaan lukien rakkoani - se oli aivan liian vakavaa, Nicholls sanoi.

Yksi hänen munanjohtimistaan on vaurioitunut peruuttamattomasti, ja sen on kerrottu vaikuttavan valtavasti hänen kykyynsä saada lapsia. Nicholls sanoo olevansa vihainen ja loukkaantunut saamastaan kohtelusta. Hän kertoi myös tuntevansa monia samanlaisessa asemassa olevia naisia, koska heitä ei myöskään ole kuunneltu.

- Minulle kerrottiin, että kuvittelen kivun, ja että oli normaalia kokea näin paljon kipua - kipua, jota oli melkein joka päivä eikä vain kuukautisteni aikaan, Nicholls huomautti.

Nicholls on nyt hormonikorvaushoidossa kivun hoitamiseksi ja sukuelinten suojelemiseksi. Tämä tarkoittaa, että hänelle aiheutetaan ennenaikaiset vaihdevuodet. Hänelle kerrottiin, ettei hedelmällisyyden suojelemiseksi ollut muuta vaihtoehtoa.

Endometrioosiin ei ole tällä hetkellä parannuskeinoa, mutta hoidot voivat vähentää oireita. Niihin kuuluvat ainakin hormonihoito, kivunlievitys ja leikkaus - mukaan lukien kohdunpoisto.

artikkelin avainsanat:
endometrioosi terveys