Pixabay
02:55 - 30.09.2022 / viihde / Findance
Kun alat säästää sähköä, huomioi nämä vinkit siitä, mitä ei pidä tehdä

Myös THL kannustaa suomalaisia säästämään sähköä, mutta muistuttaa, että energiankulutuksen vähentäminen ei saa vaarantaa asukkaiden terveyttä tai kiinteistön kuntoa.

Kansalaisia kannustetaan säästämään energiaa sähkön riittävyyden ja kallistumisen vuoksi. Energiankulutuksen vähentäminen on myös tärkein tapa, jolla yksittäiset kotitaloudet voivat vähentää kotinsa ilmasto- ja ympäristövaikutuksia.

- Energiansäästö on mahdollista kaikille kotitalouksille, kun ne tunnistavat oman kulutuksensa ja siten energiansäästömahdollisuutensa. Toimenpiteitä toteutettaessa on kuitenkin tärkeää varmistaa, etteivät ne vahingoita sisäympäristöä ja asumisterveyttä, toteaa THL:n erikoistutkija Anniina Salmela.

1. Laske huoneen lämpötilaa maltillisesti

Sisäilman lämpötilalla on suora vaikutus asumisviihtyvyyteen, ja sen kokemisessa on yksilöllisiä eroja. Lämpötilaa voi laskea alle 21 asteeseen, mutta pitää se vähintään 18 asteessa. Kun säädät lämpötilaa, ota huomioon tilan käyttäjät. Jos tilassa on vanhuksia tai lapsia, huonelämpötilan tulisi olla vähintään 20 astetta veto huomioiden.

Tiloissa, joissa ei oleskella, voit laskea lämpötilan alle 18 asteen. Esimerkiksi autotallissa suositellaan 5 astetta ja varastohuoneessa 12 astetta. Huolehdi kuitenkin riittävästä ilmanvaihdosta ja tarkkaile sisäilman suhteellista kosteutta erityisesti kovien pakkasten aikana. Lämpötila ei saa myöskään laskea niin alas, että vesiputkien jäätymisvaara on olemassa.

2. Anna ilmanvaihdon olla päällä

Ilmanvaihdon tehtävänä on poistaa epäpuhtauksia sisäilmasta ja tuoda tilalle riittävästi puhdasta ilmaa. Varmista, että koneellinen ilmanvaihto huolletaan ajallaan, tuloilman lämpötilaa säädetään ja ilmamäärät tarkistetaan. Huolehdi, että erityisesti kosteissa tiloissa, kuten kylpyhuoneissa, on riittävä lämmitys ja ilmanvaihto kosteuskuormituksen vähentämiseksi.

Älä sulje tai tuki ilmanvaihtoventtiileitä. Jos rakennuksessa on koneellinen radoninpoistojärjestelmä, älä sammuta sitä tai vähennä sen tehoa.

3. Älä laske lämpimän käyttöveden lämpötilaa alle 55 asteen

Legionellabakteerit, jotka aiheuttavat infektioita ja pahimmassa tapauksessa vakavan keuhkokuumeen, voivat lisääntyä 20-45 asteisessa vedessä. Legionellan torjumiseksi pidä lämmin käyttövesi noin 55-60 asteisena.

Lämpötilan alentamisen sijaan vähennä lämpimän veden käyttöä esimerkiksi lyhentämällä suihkuaikaa. Huomaa kuitenkin, että myös hyvin vähäinen vedenkäyttö on riskitekijä legionellan kasvulle putkistoissa, joten kaikkia kodin vesipisteitä tulisi käyttää säännöllisesti, mieluiten päivittäin.

4. Jätä lisäeristystyöt ammattilaisen tehtäväksi

Anna aina ammattilaisen suunnitella rakennuksesi energiaremontti. Huomaa, että esimerkiksi väärin asennettu lisäeristys voi aiheuttaa rakennuksessa kosteusvaurioita.

5. Polta ainoastaan puhdasta ja kuivaa puuta

Puun polttaminen on merkittävä pienhiukkaspäästöjen lähde. Vähentääksesi terveydelle ja ympäristölle haitallisten hiukkasten määrää, käytä takan tai kiukaan tulipesässä vain puhdasta ja kuivaa puuta. Tuo puu sisälle 1-2 päivää ennen käyttöä, jotta puu voi kuivua ja lämmetä.

Pidä takka hyvässä kunnossa, noudata käyttöohjeita ja muista säännöllinen nuohous. Roskat ja käsitellyt puut eivät kuulu tulipesään. Vältä myös polttamasta puuta liian pienellä ilmamäärällä eli kitupolttoa.

Kynttilöiden polttaminen lisää myös pienhiukkasten määrää sisäilmassa, joten niitä ei pidä käyttää kodin valaistuksen korvikkeena. Säästä energiaa valaistuksessa valitsemalla energiatehokkaat LED-lamput.

- Sähköä ja muuta energiaa tarvitaan, jotta koti olisi terveellinen, toimiva ja viihtyisä. Näillä vinkeillä voit paitsi säästää energiaa myös mahdollisesti parantaa sisäympäristön laatua, Salmela sanoo.

Lue myös: Sähkön hinta kauhistuttaa - Näin kulutat vähemmän sähköä

artikkelin avainsanat:
energiakriisi sähkö terveys THL