OYS valokuvaus
03:40 - 29.09.2022 / viihde / Findance
OYS tyytyväinen robottiavusteisiin keuhkosyöpäleikkauksiin - "Odotukseni ovat ylittyneet"

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on tehty robottiavusteinen leikkaus noin 65 keuhkosyöpäpotilaalle. Vaikka robottikirurgian potilaiden määrä on vielä pieni, potilaiden saama hyöty on merkittävä.

OYS:n huipputason robotti-investoinnin myötä OYS aloitti lokakuussa 2022 toisena keskuksena Suomessa robottiavusteisen keuhkosyöpäkirurgian. Samalla järjestelmällä tehdään myös keuhkojen etäpesäkekirurgiaa ja välikarsinan kirurgiaa.

Potilaiden sairaalassa viettämien päivien määrä on lyhentynyt muutamalla päivällä verrattuna perinteiseen tähystysleikkaukseen, mutta mikä tärkeämpää, potilaita ei enää tarvitse siirtää jatkohoitopaikkaan, vaan useimmat pääsevät suoraan kotiin.

- Voimme olla tyytyväisiä tämän uuden tekniikan käyttöönottoon. Potilaat ovat vähemmän kivuliaita, he toipuvat nopeammin ja voimme helpottaa leikkauksen jälkeisen hoidon kapasiteetti- ja resurssirajoitteita. Myös leikkauksen jälkeiset komplikaatiot näyttävät vähentyneen, sanoo Fredrik Yannopoulos, OYS Sydän osaamiskeskuksen erikoislääkäri.

Robottikirurgian käyttöönoton hyödyt eivät johdu pelkästään teknologiasta vaan myös leikkausmenetelmiin liittyvistä innovaatioista. Keuhkosyöpäkirurgiaa varten perustettiin oma kirurginen tiimi, ja syöpäpotilaiden koko robottikirurgiaprosessia varten luotiin yhtenäinen toimintamalli.

- Tämä yhtenäinen lähestymistapa tehostaa hoitoa. Esimerkiksi kivunhoitoa varten luotiin yhteinen ohjelma, jota noudatetaan koko potilaan hoitoketjussa.

Yannopoulos kertoo lähteneensä innostuneena ja suurella odotuksella opettelemaan uutta teknologiaa.

- Odotukseni ovat ylittyneet. Potilaalle koituvat hyödyt näyttävät olevan vankat, vaikka meillä ei olekaan vielä riittävästi tieteellistä vertailutietoa.

Fredrik Yannopoulosin kanssa robottiavusteisia thorax-syöpäleikkauksia suorittaa erikoislääkäri Tuomas Mäkelä.

OYS:ssa tehdään vuosittain 70-80 keuhkosyöpäleikkausta. Käytännössä suurin osa Pohjois-Suomen keuhkosyöpäpotilaista voidaan leikata yliopistosairaalassa robottikirurgialla, jos se on hoidon kannalta järkevää.

- Avokirurgiaa tuskin täysin korvataan robottikirurgialla, sillä sitäkin tarvitaan monenlaisten keuhkosyöpien hoidossa.

OYS:n sydän- ja rintaelinkirurgian klinikalla tehdään kaksi robottisyöpäleikkausta päivässä kerran viikossa. Perinteisellä tähystyksellä voitaisiin leikata vain yksi keuhkosyöpäkirurginen potilas päivässä.

- Lisäyksen ansiosta voimme käyttää toisena thorax-salipäivänä leikkaussalia paremmin hätäleikkauksia varten tai suorittaa pienempiä toimenpiteitä tehokkaammin.

Robottiavusteista kirurgiaa käytetään nyt myös välikarsinan kasvainten leikkaamiseen ja etäpesäkekirurgiaan.