Riku Nikkilä / Maanmittauslaitos
11:55 - 22.09.2022 / viihde / Findance
Alle 7 % asunto-osakeyhtiöistä on siirtynyt uuteen huoneistotietojärjestelmään - "Tilanne alkaa olla jo huolestuttava"

Kaikkien asunto-osakeyhtiöiden on siirryttävä uuteen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Vain alle 7 prosenttia taloyhtiössä on sen tehnyt ja Maanmittauslaitoksen Janne Murtoniemen mukaan tilanne alkaa olla jo huolestuttava.

- Tarvitsisimme vauhtia taloyhtiöihin, jotta ensi vuoden syksynä palvelu ei ole ruuhkautunut kuten passien uusiminen tänä vuonna. Tasaisella tahdilla 25 prosenttia asunto-osakeyhtiöistä pitäisi olla siirtynyt tämän vuoden loppuun mennessä, jotta ruuhkilta vältyttäisiin, sanoo Maanmittauslaitoksen huoneistojen ja kiinteistöjen palvelujen johtaja Murtoniemi.

Suomessa on noin 90 000 tuhatta asunto-osakeyhtiötä, joita siirto koskee. Tällä hetkellä niistä 6 000 on tehnyt tarvittavan siirron. Maanmittauslaitos kannustaa nyt taloyhtiöitä siirtymään asuntotietojärjestelmään mahdollisimman pian - tukea ja apua on saatavilla sekä henkilökohtaisesti että verkossa.

Näin toimitaan

Isännöitsijä: Ota yhteyttä asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajaan ja ehdota, että osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään otetaan asunto-osakeyhtiön hallituksen seuraavan kokouksen esityslistalle. Kysy järjestelmätoimittajaltasi tarkempaa aikataulua siirtoa varten.

Asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja: Laita osakeluettelon siirto asunto-osakeyhtiön hallituksen seuraavan kokouksen esityslistalle.

Asunto-osakkeen omistaja: Kysy taloyhtiön hallituksen jäseneltä tai puheenjohtajalta, milloin aiomme siirtyä sähköiseen omistajamerkintään.

Myöhemmässä vaiheessa 1,5 miljoonaa suomalaista joutuu rekisteröimään omistuksensa huoneistotietojärjestelmään. Yksittäiset omistajat eivät voi tehdä mitään ennen kuin taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelon. Osakkailla ei ole kiire, vaan heillä on 10 vuotta aikaa rekisteröityä yksilöllisesti, paitsi jos kyseessä on asuntokauppa.

Mitä tarkoittaa osakehuoneiston siirtäminen huoneistotietojärjestelmään?

Huoneistotietojärjestelmään siirtäminen tarkoittaa sitä, että asunto-osakeyhtiö siirtää osakeluettelon ylläpidon Maanmittauslaitokselle. Tämä tarkoittaa, että taloyhtiön ei tarvitse enää hoitaa esimerkiksi omistajanvaihdoksia, valvoa varainsiirtoveroa tai ylläpitää osakkaiden yhteystietoja.

Huoneistotietojärjestelmä on Suomessa uusi sähköinen rekisteri. Maanmittauslaitos perusti sen vuonna 2019, ja nyt on käynnissä prosessi, jossa suomalaisten osakehuoneistojen omistustiedot muutetaan paperisesta sähköiseen muotoon. Maanmittauslaitos ei voi siirtää osakerekistereitä taloyhtiöiden puolesta, vaan vastuu siirrosta on taloyhtiöillä.

Osa Suomen järjestelmän digitalisointia

Sähköinen huoneistotietojärjestelmä parantaa huoneistotietojen saatavuutta ja luotettavuutta.

- Olemme niin tottuneet siihen, että voimme tarkistaa kaiken puhelimella kirjautumalla verkkopalveluun. Suomessa vasta nyt rakennetaan tätä asuinhuoneistorekisteriä, joka sujuvoittaa esimerkiksi luotonantoa ja asuntokauppaa, Murtoniemi toteaa.

Taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden vastuut vähenevät, kun vastuu osakeluettelon ylläpidosta poistuu eikä isännöitsijän tarvitse enää tehdä selvityksiä, kun asunnon omistaja vaihtuu.

Kun asunto-osakeyhtiön siirto on tehty ja yksittäinen osakas on rekisteröinyt omistusoikeutensa, osakkaan ei tarvitse enää huolehtia osakasrekisterin säilyttämisestä turvassa kotona tai pankin kassakaapissa.

Lue myös: THL: kosteusvauriot ovat yleisiä Suomen omakotitaloissa - "15 prosentissa on varma kosteusvaurio"