Pixabay
03:40 - 20.09.2022 / viihde / Findance
HUS vahvistaa: nettiterapia on tehokas hoito unettomuuteen

Nettiterapia on tehokas hoito unettomuuteen, osoittaa HUS:n ja Helsingin yliopiston tuore tutkimus.

Tulokset perustuvat yli 2 600 potilaan tietoihin vuosilta 2019-2021. Kolmen kuukauden seurannassa jopa 34 % potilaista oli parantunut unettomuudesta, lähes puolet (46 %) oli vähentänyt oireitaan merkittävästi ja lähes kaikki (91 %) olivat lievittäneet oireitaan. Efektikoko (d=1,449) oli suuri, mikä tarkoittaa, että hoito on erittäin tehokas. Myös masennusoireet lievittyivät hoidon aikana.

Hoidon tehokkuutta arvioitiin kansainvälisesti hyväksytyillä oirekyselylomakkeilla, jotka potilaat täyttivät hoidon aikana. Tulokset yllättivät jopa tutkijat, vaikka aiheesta on tehty melko paljon kansainvälistä tutkimusta. Verkkohoitoa suositellaan unettomuuden hoitoon kansallisessa Käypä hoito -suosituksessa ja esimerkiksi Isossa-Britanniassa. Suomessa hoitoa käytetään vielä selvästi liian vähän sen hyötyihin nähden.

HUS Psykiatrian ammattilaisten kehittämä nettiterapia perustuu kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan, joka on unettomuuden ensisijainen hoitomuoto. Nettiterapiaohjelma on ollut saatavilla vuodesta 2019 lähtien sekä suomeksi että ruotsiksi. Potilas käyttää terapiaohjelmaa puhelimen tai tabletin sovelluksesta terapeutin tuella. Hoito on potilaalle maksutonta, ja hän pääsee siihen lääkärin lähetteellä mistä päin maata tahansa. Hoidon voi aloittaa muutaman päivän kuluessa lähetteen saamisesta. Hoito-ohjelma kestää 7 viikkoa. Kasvokkain tapahtuvaan hoitoon verrattuna nettiterapia on erittäin kustannustehokasta, paljon helpommin saatavilla ja potilaat voivat käydä terapiassa missä ja milloin tahansa.

- Unettomuus on yleistä. Noin 10 prosentilla suomalaisista voidaan diagnosoida unettomuushäiriö, ja jopa joka kolmas kärsii ajoittain unettomuusoireista, sanoo HUS Psykiatrian johtaja Jan-Henry Stenberg.

Unettomuus liittyy usein muihin sairauksiin, kuten masennukseen, sydän- ja verisuonisairauksiin tai krooniseen kipuun. Unettomuudella on merkittävä vaikutus kansantalouteen työkyvyttömyyden ja välillisten kustannusten kautta.

Lue myös: Miten saada unta? Kahdeksan vinkkiä stressaavaankin elämäntyyliin