Rex Features / AOP
02:40 - 29.08.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Unettomat yöt tekevät ihmisistä itsekkäämpiä ja epäsosiaalisempia - jopa tunti vaikuttaa

Jopa tunnin menettäminen yöunien aikana vähentää ihmisten luontaista halua auttaa toisiaan. Näin väittää yhdysvaltalainen tutkimus [lähde].

Tutkimuksessa selvisi, että halu auttaa muita laski väsyneenä 78 prosenttia. Tutkimuksen mukaan unettomat yöt tekevät ihmisistä itsekkäämpiä.

Berkeleyn yliopiston tutkijoiden mukaan vain tunnin unien menettäminen voi viedä ihmisten halun muiden auttamiseen, ja tämä koskee jopa sukulaisiin ja läheisiin kohdistuvaa auttamista. Tutkijat totesivat, että huono yö näytti vaimentavan aivojen toimintaa osassa, joka rohkaisi sosiaaliseen käyttäytymiseen.

- Huomasimme, että unen menetys aiheuttaa epäsosiaalista käyttäytymistä ja vähentää ihmisten luontaista halua auttaa toisiaan, professori Matthew Walker sanoi.

- Kun otetaan huomioon ihmisten välttämättömyys ylläpitää yhteistyökykyistä, sivistynyttä yhteiskuntaa sekä uniajan voimakas eroosio viimeisen 50 vuoden aikana, näiden löytöjen merkitys on tärkeä siltä kannalta, miten muokkaamme yhteiskuntia, joissa haluamme elää, Walker lisäsi.

Professori katsoi, että riittämätön uni on haitallista sekä yksilön henkiselle että fyysiselle hyvinvoinnille, mutta myös koko yhteiskunnalle. Hän nosti myös erityisesti esiin yövuorojen työntekijät, joihin kuuluu lääkäreitä, sairaanhoitajia ja poliiseja. Walkerin mielestä heidän kykynsä auttaa vaativissa olosuhteissa voi vaarantua unen puutteen vuoksi.

Lue myös: Miten saada unta? Kahdeksan vinkkiä stressaavaankin elämäntyyliin

artikkelin avainsanat:
terveys tiede tutkimukset unettomuus uni