Ardea / AOP
02:40 - 21.08.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Vanhalta hiireltä siirrettiin nuorelle hiirelle verta - yllättävä seuraus lihasvoimalle

Berkeleyn yliopiston tutkijat huomasivat [lähde] erikoisen ilmiön, kun vanhalta hiireltä siirrettiin verta nuorelle hiirelle. Veren siirtäminen vanhasta hiirestä nuorempaan hiireen aiheuttaa tutkijoiden mukaan ikääntymistä nuoressa jyrsijässä.

Verensiirto johti lisääntyneeseen määrään vanhenevia soluja nuorissa hiirissä. Havainto viittaa siihen, ettei solujen ikääntyminen ole vain kulumista.

Nuorten hiirten ikääntyminen käynnistyi nopeasti verensiirron jälkeen. On olemassa hypoteesi, jonka mukaan vanhan hiiren verenkierron yhdistäminen nuoreen jyrsijään nuorentaa vanhaa hiirtä. Vaikutukset nuoreen luovuttajajyrsijään puolestaan eivät ole aiemmin olleet selkeitä.

Tutkimuksessa kolmen kuukauden ikäiset hiiret saivat verta eläimistä, jotka olivat vajaa 2-vuotiaita. Kaksi viikkoa verensiirron jälkeen nuorissa hiirissä oli enenevässä määrin vanhenevia soluja – ainakin maksassa, munuaisissa ja lihaksissa. Vanheneminen ilmeni muun muassa vahvuustesteissä siten, että nuoret hiiret heikkenivät saatuaan vanhempien jyrsijöiden verta.

Kokeilun tulokset voivat tulevaisuudessa auttaa tutkijoita, jotka yrittävät puuttua ikääntymisen terveysongelmiin.

Lue myös: Tutkijat elvyttivät kuolleen sian soluja, mutta vaarana on jopa herääminen eloon - löytö aiheuttaa äimistystä ja eettisiä pulmia

artikkelin avainsanat:
terveys tiede tutkimukset