Pixabay
02:25 - 05.08.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Tutkijat elvyttivät kuolleen sian soluja, mutta vaarana on jopa herääminen eloon - löytö aiheuttaa äimistystä ja eettisiä pulmia

New York Timesin mukaan [lähde] Yalen yliopiston tutkijat onnistuivat elvyttämään tunnin ajan kuolleena olleiden sikojen elinten soluja. Sydämet alkoivat lyödä, eivätkä sikojen vartalot edes menneet kuolonkankeuteen.

Tutkijoiden löytö ei ainakaan vielä tarkoita ikuista elämää, mutta tekniikan avulla voitaisiin tulevaisuudessa hoitaa ihmisten vaurioituneita elimiä, ja estää niitä lakkaamasta toimimasta. Terveitä elimiä saattaa myös olla mahdollista kerätä kauan kuoleman hetken jälkeen. Se mahdollistaisi elinsiirtojen paremman saatavuuden, ja säästäisi ihmishenkiä.

Tekniikka voisi niin ikään rajoittaa elinten vaurioita vakavien sydänkohtausten ja aivohalvausten jälkeen. Ihmiset voisivat saada mahdollisuuden toipua tavallisesti kuolemaan johtavista olosuhteista.

Tutkijaryhmä sekoitti kokeessaan eläinten verta ja keinotekoista hemoglobiinia OrganEx-nimiseen liuokseen, joka sisältää tulehdusta ehkäiseviä lääkkeitä, hermosalpaajia eläimen tajunnan palaamisen estämiseksi, ravinteita ja solukuolemaa torjuvia lääkkeitä.

- Viimeisimmät kokeet ovat äimistyttäviä, neuroeettinen tutkija Nita Farahany kuvaili.

Hän kuvaili [lähde] tutkimusta alustavaksi, mutta sanoi sen viittaavan siihen, että jotkin ihmiskehon "rajoitukset" voidaan ajan myötä ylittää.

Lisätutkimuksia tarvitaan, jotta elvytettyjen elinten toimivuus voidaan varmistaa. Tutkijoiden on myös lopulta testattava työtään ihmisillä, ennen kuin se voidaan ottaa laajemmin käyttöön. Eettisenä huolena on, että siat voisivat saada aivotoimintansa takaisin, ja siis käytännössä herätä kuolleista.

Projekti on jatkoa vuosia vanhalle läpimurrolle, jossa tutkijat herättivät henkiin kuolleiden sikojen aivosoluja käyttämällä BrainEx-liuosta. Tämän löydön jälkeen ryhmä pohti, voisiko se elvyttää koko kehon.

Lue myös: Tutkijat löysivät tavan hidastaa ikääntymisen vaikutuksia - hoito kuin salaliittoteoreetikoiden kauhukuvista

artikkelin avainsanat:
eläimet OrganEx terveys tiede tutkimukset