Jen Theodore / Unsplash
03:40 - 10.04.2022 / viihde / Tuija Mehtätalo
Univaje: Mitä, jos ei nuku tarpeeksi

Vaikka söisit terveellisesti ja liikkuisit paljon, pitää sinun huolehtia myös nukkumisesta, jotta voisit hyvin. Uni on elintärkeää, joten siihenkin on syytä panostaa. Jokainen voi hyvin kunnon yöunien jälkeen, mutta entä jos ei saakaan nukuttua tarpeeksi ja kehittyy univaje, mitä silloin tapahtuu?

Lyhyen aikavälin univaikeudet aiheuttavat jo ongelmia

Välillä voi tulla aikakausi, jolloin unet jäävät vähemmälle. Vaikka kyse ei olisi kovin pitkästä ajasta, voi se silti vaikuttaa kehoon epäsuotuisilla tavoilla. Nämä oireet voivat liittyä lyhyellä aikavälillä esiintyneisiin vähäisiin uniin:

- valppauden puutetta

- elämänlaadun huonontuminen

- päivisin esiintyvää uneliaisuutta


- heikentynyt muisti

- stressin aiheuttamat riidat

Muita huonojen yöunien aiheuttamia oireita voi alkaa esiintymään vähitellen, kun univaikeuksien ajanjakso vain pitenee. Silloin voi huomata sairastelevansa enemmän, koska vähäiset unet vähentävät kehon kykyä taistella tartuntatauteja vastaan. Myös vakavampiakin sairauksia voi alkaa esiintymään, koska univaikeudet lisäävät esimerkiksi syöpä- ja diabetesriskiä. Myös sydän kärsii huonoista yöunista.

Unenpuute voi saada painon lisääntymään ja seksihalut vähentymään. Kun kauneusunet jäävät saamatta, se näkyy myös iholla, joka voi näkyä ryppyjen lisääntymisenä ja sameana sekä löystyneenä ihona.

Panosta hyviin yöuniin!

Lue myös: Kannattaako nukkuminen valot päällä? Jopa pieni yövalo voi olla haitallinen