Jonas Jacobsson / Unsplash
03:40 - 01.04.2022 / viihde / Tuija Mehtätalo
Kahvi ja sen terveysvaikutukset - Merkittävät hyödyt

Kahvi ja sen terveysvaikutukset mietityttävät monia - hyödyt ovat merkittäviä.

Vaikka kahvin hinta on noussut, ei kahvia kannata jättää ostamatta, koska se on lähes terveysjuoma, ainakin sen listan perusteella, josta löytyvät kahvin kaikki terveysvaikutukset.

Osa niistä voi tulla yllätyksenä. Kaikki varmasti tietävät, että kahvia juodaan sen tuoman piristävän voiman takia. Mutta tiedätkö jo näistä kaikista alla olevista kahvin terveydelle suotuisista vaikutuksista?

Voi pienentää tyypin 2 diabeteksen riskiä

Kahvilla on kyky säilyttää haimassa olevien beetasolujen toimintaa. Ne vastaavat insuliinin tuottamisesta ja samalla verensokeritasojen säätelemisestä. Siksi kahvi voisi pienentää tyypin 2 diabeteksen riskiä. Siihen voivat liittyä myös kahvissa olevat antioksidantit, jotka vaikuttavat insuliiniherkkyyteen, tulehdusherkkyyteen ja aineenvaihduntaan.


Saattaa vaikuttaa aivojen terveyteen

Kahvi saattaa tehdä hyvää myös aivoille, koska esimerkiksi siinä oleva kofeiini stimuloi keskushermostoa. Se edistää samalla muiden välittäjäaineiden, mukaan lukien noradrenaliinin, dopamiinin ja serotoniinin, vapautumista. Tällöin aivot toimivat paremmin: on valppaampi, reaktioaika lyhenee ja jopa mieliala voi muuttua paremmaksi.

Voi suojata maksa- ja sydänsairauksilta

Kahvi saattaa suojata monilta muiltakin vaarallisilta taudeilta, kuin tyypin 2 diabetekselta. Kahvinjuominen saattaa liittyä maksan jäykkyyden vähenemiseen, joten se voi vähentää riskiä kuolla krooniseen maksasairauteen. Joidenkin tutkimusten mukaan kahvin juominen voi parantaa sydämen terveyttä, mutta on hyvä muistaa, että kahvi voi myös nostaa verenpainetta.

Kahvi voi vähentää kuolleisuutta, mutta kannattaa miettiä tarkoin sen juomisen lisäämistä, koska siitä voi olla myös paljon haittaa.

artikkelin avainsanat:
kahvi ruoka terveys terveysjuoma