Alamy / AOP
12:18 - 26.11.2021 / viihde / Findance
Ovatko Black Friday -tarjoukset joskus huijausta? Yli puolet suomalaisista huomannut valealennukset, 35% kokee tulleensa huijatuksi

Tänään vietetään ympäri maailmaa supersuosittua Black Friday -ostospäivää.

Moni käyttää tarjouspäivää esimerkiksi joululahjojen ostamiseen, mutta moni epäilee, ettei Black Friday todellisuudessa tarjoa erityisen mojovia alennuksia.

Hintaoppaan ja Bilendin tekemässä selvityksessä suomalaiset odottavat keskimäärin saavan 26 % alennushintoja, mutta todellisuudessa hinnat laskevat vain noin 4 prosenttia.

Hintaoppaan koostama data todistaa, että esimerkiksi viime vuonna alennusprosentteja luotiin myös epärehellisesti. Peräti 9 prosenttia Suomessa nähdyistä alehinnoista rakentui 1.-24. marraskuuta nostetusta hinnasta, joka laskettiin Black Friday -huuman aikana.

- Näissä tapauksissa alennushintaa verrataan korotettuun hintaan, mikä saa tarjouksen kuulostamaan suuremmalta kuin se todellisuudessa on. Alennusprosenttien sijaan kuluttajien onkin syytä verrata hintaa muihin kauppoihin sekä tarkistaa tuotteen hintahistoria ja hinnanvaihtelut välttääkseen valealennuksia, toteaa Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.


Tämä ei tule monellekaan yllätyksenä. Hintaoppaan ja Bilendin kyselytutkimuksen mukaan jopa 64 prosenttia suomalaisista ei luota Black Friday -alennuksiin. 35 prosenttia kokee tulleensa suoranaisesti huijatuksi, kun asiakas on huomannut jälkikäteen totuuden hinnasta.

Black Friday on kuitenkin muihin alepäiviin verrattuna voittaja. Tapaninpäivänä tuotteita saa keskimääräisesti 2,4 prosenttia halvemmalla ja Single's Day -päivänä 0,6 prosenttia halvemmin. Black Fridayna hinnat laskevat keskimäärin 4 prosenttia.

- Vaikka hyviä tarjouksia löytyisikin, kaikki ei ole Black Fridayna edullisempaa. Hintavertailu on suurina alennuspäivinä erityisen tärkeää, Matinvesi-Bassett tähdentää.

Verkkokauppa.com vinkkasi aiemmin, mitä ei ainakaan kannata ostaa.