Bellylabs Oy
10:10 - 19.10.2021 / viihde / Findance
Suomalainen Bellylabs Oy tuo markkinoille maailman ensimmäisen kotitestin koiran tiineyden todentamiseen

Diagnostiikkayhtiö Bellylabs Oy tuo maailman ensimmäisenä yrityksenä markkinoille koiran tiineyden varhaiseen todentamiseen pikatestin, jonka voi tehdä kotona ilman muita apuvälineitä. Bellylabs-tiineystestin tulos on selvillä 10–15 minuutissa ja sen tarkkuus on todennetusti 96-prosenttinen kaikille koiraroduille.

Bellylabs Oy:n toimitusjohtajan Jarno Kukilan mukaan kyseessä on alan merkittävin innovaatio vuosikymmeniin.

”Vuosia kestäneen työn tuloksena olemme kehittäneet kotipikatestin, joka tuo koiransa tiineyttä odottaville omistajille ja kasvattajille varmuuden asiaan helposti, turvallisesti ja luotettavasti. Vastaavaa tuotetta ei ole, eli samalla luomme täysin uuden kategorian maailmanlaajuiseen markkinaan. Koirien tiineystesti on ensimmäinen tuotteemme ja näemme valtavan potentiaalin siinä, että lemmikit voi tästedes testata turvallisesti ja luotettavasti kotioloissa.”

”Varmuuden saaminen tiineydestä aikaisessa vaiheessa on tärkeää siksi, että koiran kantoaika on suhteellisen lyhyt, eli noin 63 vuorokautta. Suosittelemme testausta tehtäväksi aikaisintaan 28 vuorokautta ovulaation jälkeen, mikä jättää omistajalle yli kuukauden aikaa parhaiden mahdollisten olosuhteiden järjestämiselle koiran kantoajan loppuun. Bellylabsin tiineystesti tuo mielenrauhaa niin omistajalle kuin koirallekin: kotona lemmikki saa olla tutussa ympäristössä koko testauksen ajan, mikä on omiaan vähentämään sen mahdollista stressiä”, Kukila kertoo.


Idea syntyi vastauksena kasvattaja-arjen haasteisiin

Koirankasvattajien ja eläinlääkäreiden kanssa yhteistyössä kehitetty Bellylabs-tiineystesti tunnistaa vasta-aineiden avulla relaksiinihormonin, jota esiintyy koiran tiineydessä. Pikatestiä voidaan käyttää myös erottamaan valeraskauden oireet tiineydestä. Kukila kertoo, että idea koirille suunnatusta tiineystestistä lähti perustajien omista kokemuksista koirankasvattajina.

”Huomasimme epäkohtia kasvattajan arjessa ja vakuutuimme siitä, että koiran tiineyden todentamiseksi on pakko olla helpompi, edullisempi ja luotettavampi tapa. Perehdyttyämme valtavaan määrään tutkimustietoa aloimme suunnitella tuotekehitystä yhdessä lisääntymiseen ja eläindiagnostiikkaan erikoistuneiden eläinlääkärien ja tutkijoiden kanssa. Matka tähän pisteeseen on ollut pitkä, sillä tuotteen kehitystyötä on tehty Euroopan lisäksi Yhdysvalloissa ja Kiinassa asti.”


Testin tarkkuus 96 % koirarodusta riippumatta

Lopputuloksena on kaikille koiraroduille soveltuva tiineystesti, joka helpottaa ennennäkemättömällä tavalla sekä koiranomistajien ja -kasvattajien että koirien elämää.

”Olemme ikään kuin silta lääketieteen ja arjen tarpeiden välillä: Bellylabsissa yhdistyvät tiede sekä ymmärrys siitä, minkälaisessa maailmassa omistajat ja kasvattajat elävät. Olemme testanneet Bellylabs-tiineystestiä yli 30 koirarodulla, aina neljäkiloisista koirista lähes satakiloisiin. Pikatestin tarkkuus on 96 prosenttia koirarodusta riippumatta.”

”Mikäli testi näyttää kahta viivaa, on koira testaushetkellä tiineenä – luentatapa on siis sama kuin ihmisen raskaustestissä. Tällöin on suositeltavaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, joka voi seurata sikiöiden määrää ja vointia ultraäänitutkimuksella tai tiineysröntgenillä”, Kukila muistuttaa.

FAKTA: BELLYLABS-TIINEYSTESTI KOIRILLE

- Pikatestin pääsee ostamaan heti julkaisuvaiheessa yrityksen verkkokaupasta www.belly-labs.com 59 euron kuluttajahintaan. Lisäksi se tulee pian saataville lemmikkialan erikoisliikkeisiin kansainvälisesti.

- Bellylabs-tiineystesti suositellaan tehtäväksi aikaisintaan silloin, kun koiran ovulaatiosta on kulunut 28 vuorokautta. Huomionarvoista on, että tiineysvuorokaudet voivat todellisuudessa vaihdella muutamia vuorokausia astutuspäivästä laskettuna, jos ovulaatioajankohta ei ole tiedossa.

- Pikatestin tarkkuus on todennetusti 96 prosenttia kaikille koiraroduille.

- Lateral flow -teknologiaan perustuva Bellylabs-tiineystesti tunnistaa relaksiinihormonia, jota esiintyy koiran tiineydessä. Relaksiinihormoni on luotettava biomarkkeri tiineyden määrittämiseen, sillä vain tiineenä olevan eläimen istukka tuottaa relaksiinia. Tuotteen patenttihakemus on vireillä.

- Pikatesti on nelivaiheinen: ensin napsautetaan koiran huulta lansetilla yhden veritipan saamiseksi, sitten näyte otetaan talteen näytetikulla ja laitetaan se liuosputkeen, jossa sitä pyöritetään 3–5 kierrosta, ja lopuksi liuosputkesta tiputetaan kaksi tippaa testikasetin näytereikään. 10–15 minuutin kuluttua testitulos on luettavissa.