Sarayut Thaneerat / Alamy
22:10 - 04.05.2021 / viihde / Findance
Suomalainen koronavirukselta suojaava CovidSafe-tarrapinnoite valloittaa kuluttajamarkkinat

Clean Touch Medicalin innovaatio CovidSafe on suomalainen keksintö taistelussa koronavirusta vastaan. CovidSafe on tarrapinnoite, joka eliminoi SARS-CoV-2 viruksen kosketuspinnoilta sekunneissa. Tuote perustuu patentoituun monimetallihybridiseokseen, joka soveltuu käytettäväksi sekä ulkona että sisällä. Tuotteen teho on vahvistettu Helsingin yliopiston laboratoriossa.

­– Eri metallien antibakteeriset vaikutukset on tunnettu jo vuosia. Tuotetta kehitellessämme huomasimme kuitenkin, että yksittäisen metallin suojausteho mikrobeja vastaan ei ole riittävä. Onnistuimme lopulta löytämään sellaisen yhdistelmän, joka on tähän tarkoitukseen sopivin ja tehokkain, kertoo Clean Touch Medicalin toimitusjohtaja Pertti Lainisalo.

CovidSafe- tarrapinnoitteen monimetalliyhdisteessä vaikuttavat metalli, kupari ja myös hopea. Tuote on patentoitu ja sen tehoa on tutkittu Helsingin yliopiston BSL-3 laboratoriossa.


Kosketuspintojen tartuntaketjut on eliminoitava mahdollisimman aikaisessa vaiheessa

CovidSafe-tarrapinnoite voidaan asentaa yleisimmille kosketuspinnoille kuten ovenkahvoihin, kaiteisiin ja valonkatkaisijoihin, niin ulko- kuin sisätiloihin.

– Tutkimustulosten mukaan korona tarttuu pisara- ja aerosolitartuntojen lisäksi yllättävän nopeasti kosketuspinnoilta. Virusten eliminointi kosketuspinnoilta nopeasti on tärkeää, jotta tartuntaketjut saadaan pysäytettyä. Erilaisten kosketuspintojen hygieniasta huolehtiminen on paikoitellen haastavaa, Lainisalo sanoo.

CovivSafe- tarrapinnoite kestää käytössä jopa tuhansia kosketuskertoja. Tarrapinnoite on näin ollen myös kustannustehokas ratkaisu hygienian ylläpitoon eri tiloissa.

– CodivSafe- tarrapinnoitetta on testattu mm julkisessa liikenteessä ajoneuvojen kosketuspinnoilla. Kahdeksan viikon koeajan jälkeen tuotteessa ei todettu merkittävää kulumista. Tuote myös säilyttää tehonsa koko elinkaarensa ajan, kertoo Lainisalo.


CovidSafe kuluttajamarkkinoille huhtikuun aikana

CovidSafe on ollut mm teollisuusyritysten ja tuotevalmistajien saatavilla jo noin puolen vuoden ajan ja sen kysyntä on lisääntynyt tasaisesti. Nyt tuote lanseerataan myös kuluttajamarkkinoille. Tarrapinnoite on saatavilla isoimmista kotimaisista kauppaketjuista ja Clean Touch Medicalin verkkokaupasta.

Suomalainen innovaatio on myös herättänyt runsaasti kiinnostusta ulkomailla. Lainisalo kertoo, että nykyaikaisen laitekannan myötä, heillä on mahdollisuus nostaa nopeallakin aikataululla valmistuskapasiteettia.

– Uskomme vahvasti tuotteeseemme. Olemme todella tyytyväisiä, että CovidSafe on nyt myös Suomessa kuluttajien saatavilla. Kaikkia saatavilla olevia keinoja kannattaa ja pitääkin hyödyntää taistelussa koronaa vastaan, Lainisalo summaa.