Yle Kuvapalvelu
04:10 - 02.03.2021 / tv-sarjat / Findance
Yle Areena ja TV2 tänään: kotimainen uutuusarja Voiko tätä syödä? alkaa - Henri Alén ja Lauri Reuter selvittävät ruoan tulevaisuutta

Yle Areena ja Yle TV2 aloittavat tänään kotimaisen uutuussarjan Voiko tätä syödä?, joka saa myös kansainvälisen levityksen. Yle Areenassa on katsottavissa heti kaikki jaksot, TV2 esittää sarjaa tiistai-iltaisin klo 21.00.

Henri Alénin ja Lauri Reuterin uutuussarja on roadtrip ruoan tulevaisuuteen. Lihaa laboratoriosta, munaa ilman kanaa tai olutta virtsasta? Huippukokki Henri Alén ja biotekniikan tohtori Lauri Reuter reissaavat maailmalla selvittämässä, mitä syömme tulevaisuudessa.

Miten nautimme lempiruokamme jatkossa, kun ruoantuotantoon liittyy suuria haasteita? Ruokaa pitäisi tuottaa maailmassa 70% enemmän vuoteen 2050 mennessä. Täytyykö joistakin ruoista luopua kokonaan? Entä millaisia makuja saamme tilalle?

Biotekniikan tohtori Lauri Reuter uskoo, että tiede ratkaisee ruoantuotannon ongelmat.

"Ihan liikaa puhutaan siitä, voiko tätä tai tuota enää tulevaisuudessa syödä. Entä jos lempiruoat tuotetaankin tulevaisuudessa vain uudella tavalla? Uskomattomia juttuja on jo tehty – ja nyt niitä päästään maistamaan!" Lauri Reuter kertoo.


Huippukokki Henri Alénin mielestä tärkeintä on maku – mikään ei tule menemään läpi, ellei se maistu hyvältä.

“Lauri on mahtava optimisti, itse olen enemmän tylsä realisti ja kuluttaja. Ihmisiä ohjaavat intohimot, eivät järkiperusteet. Jos ruoka ei maistu hyvältä, sitä ei kukaan syö. Se, mikä kuitenkin yllätti, oli että osa uusista keksinnöistä on jo tosi pitkällä, niin ettei eroa alkuperäiseen huomaa.”

Voiko tätä syödä? -sarjan jokainen jakso käsittelee yhtä lempiruokaa, josta on hankala luopua. Henri ja Lauri selvittävät, millaisia uusia ratkaisuja tuotantoon on kehitteillä ja miltä ne maistuvat.

Kaksikko tapaa ruoan tulevaisuuden kiinnostavimpia hahmoja niin Suomessa kuin maailmallakin ja näkee myös oudoimpia keksintöjä. Sarjassa vieraillaan mm. Japanissa lihaa kotikeittiössä kasvattavien opiskelijoiden luona, maistetaan Kaliforniassa laboratoriossa kasvanutta kanaa, testataan Kanadassa geenimuunneltua kalaa ja tislataan virtsasta vettä sekä kokataan ruokaa ilmasta.

Lue lisää sarjasta aiemmasta artikkelista täältä.