Yle Kuvapalvelu
16:10 - 28.01.2021 / viihde / Findance
Yle Areena ja TV2 tarjoaa suomalaisen sarjan Voiko tätä syödä? - "Lihaa laboratoriosta, munaa ilman kanaa tai olutta virtsasta"

Yle Areena ja Yle TV2 aloittavat 2. maaliskuuta kotimaisen uutuussarjan Voiko tätä syödä?, joka saa myös kansainvälisen levityksen.

Henri Alénin ja Lauri Reuterin uutuussarja on roadtrip ruoan tulevaisuuteen. Lihaa laboratoriosta, munaa ilman kanaa tai olutta virtsasta? Huippukokki Henri Alén ja biotekniikan tohtori Lauri Reuter reissaavat maailmalla selvittämässä, mitä syömme tulevaisuudessa.

Miten nautimme lempiruokamme jatkossa, kun ruoantuotantoon liittyy suuria haasteita? Ruokaa pitäisi tuottaa maailmassa 70% enemmän vuoteen 2050 mennessä. Täytyykö joistakin ruoista luopua kokonaan? Entä millaisia makuja saamme tilalle?

Biotekniikan tohtori Lauri Reuter uskoo, että tiede ratkaisee ruoantuotannon ongelmat.

"Ihan liikaa puhutaan siitä, voiko tätä tai tuota enää tulevaisuudessa syödä. Entä jos lempiruoat tuotetaankin tulevaisuudessa vain uudella tavalla? Uskomattomia juttuja on jo tehty – ja nyt niitä päästään maistamaan!" Lauri Reuter kertoo.

Huippukokki Henri Alénin mielestä tärkeintä on maku – mikään ei tule menemään läpi, ellei se maistu hyvältä.

“Lauri on mahtava optimisti, itse olen enemmän tylsä realisti ja kuluttaja. Ihmisiä ohjaavat intohimot, eivät järkiperusteet. Jos ruoka ei maistu hyvältä, sitä ei kukaan syö. Se, mikä kuitenkin yllätti, oli että osa uusista keksinnöistä on jo tosi pitkällä, niin ettei eroa alkuperäiseen huomaa.”

Voiko tätä syödä? -sarjan jokainen jakso käsittelee yhtä lempiruokaa, josta on hankala luopua. Henri ja Lauri selvittävät, millaisia uusia ratkaisuja tuotantoon on kehitteillä ja miltä ne maistuvat.

Kaksikko tapaa ruoan tulevaisuuden kiinnostavimpia hahmoja niin Suomessa kuin maailmallakin ja näkee myös oudoimpia keksintöjä. Sarjassa vieraillaan mm. Japanissa lihaa kotikeittiössä kasvattavien opiskelijoiden luona, maistetaan Kaliforniassa laboratoriossa kasvanutta kanaa, testataan Kanadassa geenimuunneltua kalaa ja tislataan virtsasta vettä sekä kokataan ruokaa ilmasta.

Sarja nähdään ympäri maailmaa

Sarjaa ovat olleet tuottamassa kaikki pohjoismaiset yleisradioyhtiöt – SVT, NRK, DR ja RÚV – ja se on herättänyt runsaasti kiinnostusta kansainvälisesti Yhdysvaltoja ja Kiinaa myöten.

Sarjan tuotannossa on huomioitu alusta asti kansainvälinen kiinnostus, ja siitä tehdään englanninkielinen versio ulkomaiseen levitykseen.

“Maailmalla ohjelma on kiinnostanut erityisen paljon, sillä se yhdistää uudella tavalla tiedettä ja ruoanlaittoa. Oli aivan ainutlaatuista, että suomalainen kuvausryhmä pääsi ohjelmassa nähtäviin kuvauspaikkoihin, esimerkiksi geenimuunnellun lohen kasvattamoon. Pääsimme myös maistamaan kehitysasteella olevia ruokia, mm. solulihaa, jota maailmassa lähes kukaan ei ole vielä kokeillut", ohjelman tuottaja Tiina Torikka kertoo.

Sarjan on ohjannut mm. Tavarataivas-dokumentin tehnyt Petri Luukkainen.


Henri Alen
Johanna Kannasmaa / Yle Kuvapalvelu

Henri Alén

“Jos ruoka ei maistu hyvältä, sitä ei kukaan syö”

Henri Alen on kokki, joka rakastaa intohimolla tehtyä ruokaa eikä haluaisi luopua lihasta. Hän pyörittää useita huippuravintoloita ja tietää, mitä suomalaiset syövät ja varsinkin mitä he eivät syö. Henkka haluaa olla äänitorvi keskustelussa ruoantuotannosta, mutta pitää kiinni perinteistä.


Lauri Reuter
Johanna Kannasmaa / Yle Kuvapalvelu

Lauri Reuter

“Tiede ja teknologia ratkaisevat tulevaisuuden ruoantuotannon ongelmat”

Lauri Reuter on biotekniikan tohtori, ruokateknologiasijoittaja ja tekno-optimisti. Lauri jättää luomun hyllyyn ja ostaisi geenimuunneltua ruokaa, jos voisi. Lauri uskoo, että seuraavat 30 vuotta muuttavat ruokaa enemmän kuin edelliset 10 000 vuotta. Hän luennoi uusista ruoantuotannon teknologioista maailmalla.