Yle / Laura Mainiemi & Tomi Paijo
22:40 - 09.02.2021 / tv-sarjat / Findance
Lotta Lehtikari ja Niina Koponen tähdittävät Ylen uutta draamarjaa Pala sydämestä - sijoittuu lastensuojelun ristiriitaiseen maailmaan

Maaliskuussa alkava Pala sydämestä on kahdeksanosainen draama lastensuojelutyön tekijöistä ja työn vaikutuksista tekijöidensä elämään.

Sarjan pääosissa työparina nähdään Lotta Lehtikari (Rita) ja Niina Koponen (Laura). Yhdessä he ratkovat vaikeissa olosuhteissa elävien lasten ongelmia. Työn intensiivisyys tulee kokemattomalle Ninalle yllätyksenä. Pitkän linjan ammattilainen Rita on jo uhrannut yksityiselämänsä työlle, ja piinaava syyllisyys kadonneen lapsen tapauksesta vain lisää taakkaa.

Pala sydämestä -sarjan kaikki jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa 26.3. TV-esitykset alkavat Yle TV1:ssä 28.3.

Rita (Lotta Lehtikari) palaa takaisin työhönsä lastensuojeluun oltuaan hyllyttettynä poliisitutkinnan ajan. Kuusivuotias Elli on kadoksissa, ja Ritaa syytetään tilanteesta. Ritan tilalle palkattu yksikön uusi johtaja Jyrki (Martin Bahne) on tuonut tullessaan uudet systemaattiset työtavat ja toivoo Ritan eroavan virastaan. Rita saa työparikseen vastavalmistuneen ja hyvistä lähtökohdista ponnistavan Lauran (Niina Koponen), jolla ei ole kokemusta lastensuojelutyön todellisuudesta. Yhdessä heistä tulee kaksikko, jonka toiminnassa työn ja yksityiselämän rajat alkavat hämärtyä. Työ alkaa viedä Lauralta yöunet, eikä Rita pääse pakoon painajaisiaan vaan jatkaa sitkeästi myös kadonneen Ellin etsintää.Pala sydämestä
Yle Kuvapalvelu / Johanna Kannasmaa

Jasminina nähdään Saimi Kahri

Ritan ja Lauran asiakkaaksi tulee 16-vuotias lukiolainen Jasmin (Saimi Kahri). Hän joutuu kokemaan lyhyessä ajassa liian paljon, liian varhain. Uusperheessä ongelmiin ei löydy ratkaisuja, ja Jasmin jää yksin.

Pala sydämestä kertoo auttajista ja autettavista, joiden roolit vaihtelevat. Tarinan kuvamaailmassa suomalainen myyttinen maisema – järvet ja metsät – yhdistyvät pohjoiseen kaupunkitodellisuuteen. Sarjan kaupunki, niin kuin itse lastensuojelutyökin ja sen asiakaskunta, ovat jatkuvassa muutoksen tilassa.


Pala sydämestä
Yle Kuvapalvelu / Johanna Kannasmaa

Rita ja Laura (Lotta Lehtikari ja Niina Koponen)

“Olemme halunneet tutkia tarinassa auttamistyön varjoista puolta ja erityisesti sitä, mikä on sen vaikutus tekijöidensä maailmankuvaan ja henkilökohtaiseen elämään. Sarjan ympäristöiksi valikoituivat perheet erilaisissa tilanteissa. Tapahtumia seurataan lastensuojelutyön näkökulmasta”, kertovat sarjan käsikirjoittajat Aino Lappalainen ja Anna Lappalainen.

“Yle Draama tahtoo säännöllisesti kertoa tarinoita vakavista aiheista, jotka ovat nostaneet kriittistä julkista keskustelua. Pitkään mediassa esillä olleita aiheita ovat olleet lastensuojelun ja sosiaalitoimen ongelmat – resurssien niukkuus ja henkilöstöpula. Aihe on tosielämän tapausten tunnettuuden vuoksi erityisen herkkä käsiteltäväksi draamana. Käsikirjoittajien syväsukelluksesta lastensuojelun maailmaan syntyi ymmärtävä ja koskettava kuvaus. Olen ylpeä kirjoittajien pitkäjänteisestä työstä ja työryhmän erittäin kunnianhimoisesta sekä taitavasta draaman toteutuksesta”, sanoo draaman päällikkö Jarmo Lampela

Kahdeksanosaisen Pala sydämestä -sarjan ovat käsikirjoittaneet Aino Lappalainen ja Anna Lappalainen. Ohjauksesta vastaa Hanna Maylett. Sarja on Yle Draaman omaa tuotantoa, ja se tullaan näkemään kaikissa Pohjoismaissa.

Päärooleissa: Lotta Lehtikari, Niina Koponen, Martin Bahne ja Saimi Kahri.

Muissa rooleissa:

Terhi Panula (Tyyni)
Kaija Pakarinen ( Arja
Amira Khalifa (Uma)
Manoel Pinto (Jose)
Tuomas Tulikorpi (Mika)
Vilma Ilmatar Sippola (Vanessa)
Vincent Willestrand (Akseli)
Jonnakaisa Risto (Jessi)